Bezlepkové osie hniezda
Škoricové osie hniezda bez lepku
Autor receptu: novalim
Osie hniezda sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov. My máme pre vás dnes recept na tie asi najklasickejšie - škoricové s
polevou.* Vláčne kysnuté cesto sme pripravili z našej bezlepkovej múky s minerálnym komplexom Promix Beta a naplnili sme ich
voňavou maslovo-škoricovou plnkou. Ešte ani nestihli vychladnúť a už boli fuč. Napečte si aj vy túto dobrotu bez lepku ešte
dnes.
10 ks porcií |
80 minút príprava |
20-25 minút na 180 °C |
Postup
- Všetky sypké prísady dáme do misy a premiešame ich, postupne pridávame mokré prísady a všetko spolu miesime hnetacím nástavcom asi 10 minút.
- Vymiesené cesto gumenou varechou vytvarujeme do bochníka a prikryté fóliou necháme kysnúť do dvojnásobku. Trvá to približne 45 minút.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a ručne premiesime. Vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 0,5 cm. Potrieme plnkou, ktorú sme si pripravili zmiešaním roztopeného vychladnutého masla, cukru a škorice. Zrolujeme do závinu a nakrájame na kúsky hrubé aspoň 3-4 cm.
- Zapekaciu misu alebo hlbší plech vymastíme, prípadne vysypeme múkou a hniezda vkladáme reznou stranou nahor jedno vedľa druhého. Prikryjeme čistou utierkou a necháme ešte podkysnúť 15 minút.
- Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme na 180 °C do zlatista 20-25 minút. Po dopečení ihneď pofŕkame vodou. Polejeme polevou, ktorú sme pripravili vyšľahaním bielka s cukrom, vriacou vodou a citrónovou šťavou. Necháme mierne vychladnúť a podávame.