Škoricová roláda (fotorecept)
Autor receptu: ywett
pre milovníkov škorice ;-)
55 minút príprava |
35 minút tepelná úprava |
Postup
- 60g kryštálového cukru upálime na karamel.
- Pridáme 100ml horúcej vody ( nezľaknúť sa, hoci sa z toho spraví jedna lízatková hmota, ale miešaním a varením sa to zas rozpustí, nesmú zostať hrčky ) a necháme vychladnúť.
- Tri celé vajcia odvážime (aj so škrupinami), koľko budú vážiť, tak toľko treba odvážiť cukru a múky (vážili 194g, tak toľko dať aj cukru a múky)...ja som dala menej cukru-100g
- Žĺtky vyšlaháme s cukrom a pridáme lyžičku mletej škorice.
- 100ml oleja.
- Vychladnutý karamel.
- Múku s kypriacim práškom.
- A vyšlahaný sneh.
- Cesto vylejeme na plech (plech som použila s rozmerom 36x26 vyložený papierom na pečenie, papier som troška vymastila olejom a upečieme (plynová rúra: 3 stupeň) tých 30-35 minút...treba skúšať špajdlou.
- Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku (kto nechce robiť roládu, môže cesto prekrojiť na polovicu a spraviť ako zákusok)
- Po 2 minútach, stočíme spolu s papierom do rolády.
- Spravíme plnku, môžeme aj hneď, keď sa cesto pečie. 1/2 litra rozdelíme, zbytok mlieka dáme variť a do zvyšného mlieka dáme zlatý klas a 2 polievkové lyžice hladkej múky a uvaríme hustý krém, ktorý necháme dobre vychladnúť (občas premiešame)
- Maslo vymiešame s cukrom.
- Vychladnutý puding vmiešame do masla a nakoniec dobre vyšľaháme.
- Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme a dáme dole papier. Natrieme plnkou (trochu plnky si necháme, na potretie vrchu rolády.
- Roládu opäť zavinieme, potrieme vrch zvyšnou plnkou.
- Nastrúhame čokoládu alebo posypeme nasekanými orechami, popraženými na suchej panvici. Roládu dáme stuhnúť do chladničky.
- :-)
- Dobrú chuť!