Kváskový chlieb

Škandinávsky chlieb v pekárničke (fotorecept)

Autor receptu: kvaskovanie

Neverili by ste, ale na prípravu chutného chleba nám stačia 3 suroviny.* Múka, voda a soľ, pretože aj kvas je múka a voda. Tu Vám ponúkam recept pochádzajúci zo škandinávskych krajín prepracovaný na prípravu v domácej pekárničke. A keďže v týchto krajinách je veľa snehu je tento chlieb jemný ako sneh.

60-70 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Autolýza je reakcia, ktorá prebieha, keď necháme múku pôsobiť s vodou približne 20-30 minút. Enzýmy prítomné v múke začnú rozkladať škrob a bielkoviny na jednoduchšie a ľahko stráviteľnejšie látky a podporovať štruktúru lepku. Ak sa použije autolýza, chlieb je kvalitnejší a nadýchanejší. Ak nechceme použiť autolýzu začneme od bodu č. 3.
  2. Do nádoby z pekárničky dáme 450 g hladkej múky, 300 g chlebovej múky T 650 a 500 až 525 ml vody. Zapneme program miesenie. Cesto necháme odpočívať približne 30 minút. Ak nechceme použiť autolýzu, začíname od bodu č. 3.
  3. Do nádoby v pekárničke pridáme 1 polievkovú lyžicu pšeničného kvasu. Ak pšeničný kvas nemáme, môžme použiť aj ražný kvas. Ak však použijeme pšeničný kvas, chlieb bude jemnejší a viac nadýchanejší. Pokiaľ sme nepoužili autolýzu, pridáme ešte 450 g hladkej múky, 300 g múky T 650 a 500 až 525 ml vody. Zapneme program miesenie a cesto dobre vymiesime. Po skončení miesenia necháme cesto odpočívať 2 hodiny.
  4. Pridáme 2 čajové lyžičky soli. Znovu zapneme program miesenie. Po skončení miesenia vytiahneme metličky a cesto necháme odpočívať 8 až 10 hodín pri izbovej teplote, pokiaľ cesto nenakysne.
  5. Cesto je vykysnuté, môžeme začať piecť.
  6. Na domácej pekárni zapneme program pečenie, pečieme 60 až 70 minút. Kedže na mojej pekárničke je maximálne 1 hodina, po skončení pečenia nastavím program ešte na 10 minút.
  7. Po skončení pečenia je potrebne hneď chleba vyklopiť z pekárničky, inak by mohol chleba zvlhúť. Chleba položíme na mriežku a necháme chladiť, zakryjeme alebo dáme ho do sáčku až keď chlebík vychladne. Chlieb nekrájame horúci, inak by sa mohol "zabiť".
  8. V prípade ďalších otázok neváhajte ma kontaktovať bernat.mato@gmail.com