Šišky

Šišky s džemom

Autor receptu: luwinka

Na dnes na obed sme mali tieto šišky. Sú ľahučké naozaj výborné.

14
porcií
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z droždia, 1 dcl vlažného mlieka, lyžičky cukru a lyžičky múky si pripravíme kvások. Do misy dáme múku, pridáme vajce, žĺtky, cukor, rum, olej, štipku soli, zvyšné mlieko a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté 35 minút odpočívať.
  2. Tu už máme vykysnuté.
  3. Takéto vykysnuté cesto rozváľkame na pomúčenej doske na plát s priemerom 2 cm. Vykrajujeme pohárom kolieska s priemerom 5 cm. Do každej šišky do stredu pichneme prstom a vytvoríme dierku pre džem.
  4. Necháme 15 minút odpočívať.
  5. Do hrnca nalejeme olej necháme ho rozpáliť a začneme do neho dávať šišky vždy tou stranou nadol, kde je dierka.
  6. Pretočíme a smažíme.
  7. Odkladáme ich na obrúsok, aby prebytočný tuk odkvapkal.
  8. Na každú šišku dáme džem.
  9. Pocukrujeme práškovým cukrom a máme hotovo.
  10. Dobrú chuť.
  11. V reze.