Šišky plnené makom
Autor receptu: lienkag
Klasické šišky s džemom sú
super, no chceli sme trošku
zmenu a tak som ich naplnila
makovou plnkou a doma sa
oblizovali až za ušami :-). Určite
ocení aj návšteva.
25 porcií |
60 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Mlieko si mierne zohrejeme, pridáme krupicovy cukor a na nadrobíme droždie, takto máme pripravený kvasok, ktorý nechame asi 10 minút podkysnúť.
- V mise si zmiešame asi 2/3 múky so soľou a rozbijeme vajíčka. Keď kvasok vykysne, pridáme ho do misy a premiesime, kým sa nám nezačnú robiť bubliny. Postupne zamiesime aj zvyšok múky. Nedávam všetku múku naraz, lebo keď je cesto voľnejšie viem ho lepšie premiesiť. Necháme 45-60minút kysnúť.
- Kým cesto kysne, pripravíme si plnku. Vlastne len zmiešame pomletý mak, med a džem.
- Keď cesto vykysne, vyklopime ho na pomúčenú dosku vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5-2 cm a vykrajujeme kolieska, kľudne pomocou pohára. Na každé koliesko si dáme za lyžičku plnky a zlepime do buchtičky. Necháme tak 5 minút na doske podkysnúť a vysmážame na oleji do zlata. Poukladáme na tanier a poprášime práškovým cukrom. A môžeme mlsať :-)