Šišky (nielen fašiangové)

Autor receptu: sovka62

Mama bola parádna kuchárka a šišky robila s kopou masla, žĺtkov a rumu. Boli s marhuľovým džemom, do červena upražené, s malými dieročkami v ceste a mohlo ju poraziť, keď som ich nechcela jesť. Ja som milovala šišky kúpené za korunu a päťdesiat halierov, ktorých stred tvorila jedna veľká diera a navrchu bola marmeláda. Pre tých, ktorí tiež majú radi takéto ľahké šišky, sem píšem tento recept.

10 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Cesto pripravujeme deň vopred večer. Droždie rozdrobíme a zmiešame s múkou a soľou. Pridáme ostatné prísady (mlieko studené) a vypracujeme cesto. Vložíme do väčšej nádoby (my jej hovoríme vandlík), prikryjeme a vložíme do chladničky. Necháme stáť do druhého dňa (v chladničke vydrží až osem dní, ale pravda je, že jeho kvalita sa znižuje).
  2. Na druhý deň vyberieme, rozvaľkáme, vykrajujeme šišky a vyprážame. Sú veľmi dobré, na povrchu chrumkavé, ale vnútri s väčšími dierami, ľahučké.