Vyprážané kysnuté šišky

Šišky (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Mali sme na návšteve vnúčatá. Kým sa vrátili z výletu, pripravila som im šišky. Len sa tak po nich zaprášilo. Žiaľ, nefotila som prípravu cesta, ani smaženie.

Suroviny

Postup

  1. Do veľkej misy, kde budeme zarábať cesto dáme 400 ml teplého mlieka,1 PL cukru a rozmrvené droždie. Metličkou premiešame. Potom pridáme rozmiešané 2 vajíčka, 50 ml oleja a štipku soli. Premiešame. Pridáme asi tretinu preosiatej múky, metličkou premiešame. Nakoniec pridáme zvyšok múky, vypracujeme už len rukou cesto. Necháme ho nakysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  2. Vykysnuté cesto jemne premiesime, na pomúčenej podložke ho vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Pohárom alebo formičkou vykrajujeme kruhy. Je vidieť, že je cesto dobre vypracované a vykysnuté. Robia sa na ňom pľuzgiere:-)
  3. Vykrojené cesto ukladáme na plech posypaný múkou. Necháme ich ešte asi 15 minút kysnúť, potom ich vysmážame vo väčšom množstve oleja. Do oleja ich kladieme vrchnou časťou. Pečieme ich zakryté pokrievkou. Po otočení pečieme šišky bez pokrievky.
  4. Je vidieť, že sú šišky pekne upečené, majú biele pásiky po obvode. Upečené šišky ukladáme na papierový obrúsok.
  5. Kto chcel si dal na šišku Nutellu, marhuľový alebo čučoriedkový džem.