Medovkový sirup

Sirup z medovky lekárskej (Melissa officinalis)

Autor receptu: eldina

Ak máte radi ochutené minerálne vody, tak chuť tohto sirupu pripomína (ako povedal môj mladší potomok) Rajeckú s medovkou. A je to vskutku tak.

Postup

  1. Množstvo uvádzam podľa potreby, lebo čím viac byliniek a cukru-tým lepšie... Sirup sa tak rýchlo neminie :). Čím sladší sirup, tým menej treba do pohára či karafy sirupu na zarobenie malinovky. Tak robím roky aj bazový sirup a je skvelý, nerátam žiadne kvety a podobné veci... Veľa, veľa veľa! Miery aj tak neviem, keďže robím roky aj 40 litrov. Zatiaľ sa nič neskazilo, všetko je chuťovo vynikajúce.
  2. Vodu prevariť, nechať vychladnúť... Bylinky nasekať, prípadne pár aj nejakým choperom vymixovať - lepšie sa uvoľnia éterické oleje... Dať do vychladnutej vody na 24 hodín lúhovať (pridať ako kto ľúbi ďumbier a aj mätu)...
  3. Bylinky vybrať, vodu scediť (aj cez utierku), pridať cukor a citrodeko... Každý podľa chuti... Citrodeko okrem chuti aj totiž konzervuje... Nechať zovrieť a naliať do čistých fliaš, potom už len suchý dunst... Sirup je dobrý aj do čaju, ako sladidlo (ak niekto sladí).
  4. Medovka liečivé účinky (zdroj internet): V medicíne aj v ľudovom liečiteľstve sa využíva účinok silice a ostatných liečivých látok na upokojenie nervovej sústavy, pri vyčerpanosti, nespavosti, bolestiach hlavy, závratoch, bolestivej menštruácii, na úpravu činnosti srdca (pri arytmii) a znižovanie krvného tlaku, pri poruchách trávenia a funkcie žlčníka, zvonka na odreniny, opuchliny, vredy a na kloktanie pri zápale mandlí.
  5. A teraz je na rade sirup z bazy v kombinácii s medovkou (rastie mi ako divočina, už neviem čo s ňou) :)