Medovkový sirup
Sirup z medovky lekárskej (Melissa officinalis)
Autor receptu: eldina
Ak máte radi ochutené minerálne vody, tak chuť tohto sirupu pripomína (ako povedal môj mladší potomok) Rajeckú s medovkou. A je to
vskutku tak.
Postup
- Množstvo uvádzam podľa potreby, lebo čím viac byliniek a cukru-tým lepšie... Sirup sa tak rýchlo neminie :). Čím sladší sirup, tým menej treba do pohára či karafy sirupu na zarobenie malinovky. Tak robím roky aj bazový sirup a je skvelý, nerátam žiadne kvety a podobné veci... Veľa, veľa veľa! Miery aj tak neviem, keďže robím roky aj 40 litrov. Zatiaľ sa nič neskazilo, všetko je chuťovo vynikajúce.
- Vodu prevariť, nechať vychladnúť... Bylinky nasekať, prípadne pár aj nejakým choperom vymixovať - lepšie sa uvoľnia éterické oleje... Dať do vychladnutej vody na 24 hodín lúhovať (pridať ako kto ľúbi ďumbier a aj mätu)...
- Bylinky vybrať, vodu scediť (aj cez utierku), pridať cukor a citrodeko... Každý podľa chuti... Citrodeko okrem chuti aj totiž konzervuje... Nechať zovrieť a naliať do čistých fliaš, potom už len suchý dunst... Sirup je dobrý aj do čaju, ako sladidlo (ak niekto sladí).
- Medovka liečivé účinky (zdroj internet):
V medicíne aj v ľudovom liečiteľstve sa využíva účinok silice a ostatných liečivých látok na upokojenie nervovej sústavy, pri vyčerpanosti, nespavosti, bolestiach hlavy, závratoch, bolestivej menštruácii, na úpravu činnosti srdca (pri arytmii) a znižovanie krvného tlaku, pri poruchách trávenia a funkcie žlčníka, zvonka na odreniny, opuchliny, vredy a na kloktanie pri zápale mandlí.
- A teraz je na rade sirup z bazy v kombinácii s medovkou (rastie mi ako divočina, už neviem čo s ňou) :)