Púpavový sirup
Sirup z kvetov púpavy (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Predstavujem Vám spôsob prípravy sirupu ako ho robím ja. Je výborný cez zimu do
čaju. Bez chemikálii a konzervantov.
10 l porcií |
30 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Ja nepočítam kvietky, jednoducho ich nazbieram do 5 litrového vedierka do plna.
- Púpavové kvety som zberala v mori púpav.
- Potom kvety vsypem do veľkého 10 l hrnca, zalejem vlažnou vodou a nakrájam umyté citróny. Zamiešam ich medzi kvety, hrniec zakryjem a nechám do druhého dňa vyluhovať. Zberala som kvety poobede a na druhý deň ráno som postupovala v práci.
- Prichystám si druhý hrniec s cedidlom a gázou.
- Hrniec s kvetmi, ktoré sa luhujú, postavim na pec a keď začne vrieť, nechám 5 min povrieť. Vyluhované a ešte horúce kvety precedím a dobré vytlačím. Vyluhovaný kvet zahodím.
- Precedenú vyluhovanú vodu z kvetov postavím hneď na pec, pridám cukor
- a lemonku-citrodeko a miešam, kým sa cukor nerozpustí. Keď sirup začne vieť, 15 minút sa varí.
- Ešte vriaci sirup vlejem do pripravených zavarovacích fliaš, uzatvorím
- a pekne ho pozakrývam a nechám do druhého dňa pekne odpočivať, až vychladne.
- Ked som už dozberavala, tak pribehol ku mne náš Ťapko.
- Kvety som zberala za našou záhradou a takto Vám predstavujem aj výhľad na Spišský hrad.
- Z druhej strany je pohľad na Spišskú Kapitulu. Keď si všimnete obr. 1,11 a 12, tak je to úrodná pôda, na ktorej kvitne púpava, čo je mi ľúto, že je to tak nevyužitá, zatrávnená.
- No a záverom, aj kozičkam chutí púpava, máme zdravé mliečko.