Slaná torta

Silvestrovská sendvičová torta (fotorecept)

Autor receptu: theflyingbaker

Vo Švédsku nie je oslava bez Smörgåstårty, ako u nás bez pagáčov :-)* Je veľmi obľúbená, dá sa spraviť s rôznymi plnkami, ktorých základ je rovnaký a podľa chuti si do nej dajte, čo chcete (údený losos, krevety, šunka,...)

8
porcií
90 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Vajíčka uvarte natvrdo. Ošúpte ich a nasekajte nadrobno.
  2. Zmiešajte majonézu a kyslú smotanu. (Créme Fraiche u nás takmer nedostať, ale kyslá smotana je rovnako dobrá). Ochuťte soľou, korením a nasekaným kôprom (môžete vynechať). Asi 5 dl tejto zmesi si dajte bokom.
  3. Do zvyšku vmiešajte nasekané uvarené vajíčka, nadrobno nasekanú cibuľku (môžete vynechať) a čo ste si zvolili: nasekanú šunku, na malé kúsky nakrájaný losos alebo krevety. Môžete si to nakombinovať a každú z troch vrstiev mať inú.
  4. Na podnos vedľa seba položte 8 štvorcov toastového chleba, zbaveného kôrky. Natrite tretinu plnky. Zopakujte s dvoma ďalšími vrstvami a na vrch dajte štvrtú vrstvu toastového chleba.
  5. Celú tortu potrite odloženými 5 dl zmesi majonézy a smotany. Nechajte stáť v chladničke aspoň 2 hodiny.
  6. Tortu ozdobte podľa vlastnej fantázie, čím len chcete.