Šikovné rožteky

Autor receptu: adina1

...akurát do ruky. Keďže je čas prázdnin a s ním sa spájajú častejšie výlety do prírody či ku vode, určite nejedna mamička či babička ocenia pre svojich papkáčov tento jednoduchý, ale praktický receptík na "šikovné" rožteky. Prečo šikovné ? Jednoducho preto, lebo sú ľahké na prípravu, vydržia nám bez zmeny kvality aj na celodennom výlete, keď sa teploty šplhajú ku 30 st., sú dobre "transportovateľné" a ľahko konzumovateľné.... no čo viac dodať ? SÚ ŠIKOVNÉ !

60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Všetky suroviny na cesto si zmiesime a vypracujeme do hladkého, vláčneho bochníka /hmotnosť celého je cca 1 kg/. Nemusí ani odstáť, s cestom sa ihneď veľmi dobre pracuje. Potom na mierne pomúčenej doske si ho rozdelíme na 6 približne rovnako veľkých bochníčkov. Z každého si rozvaľkáme kruh o priemere zhruba ako veľký plytký tanier, ktorý si rozrežeme na 8 súmerných dielov.
  2. Na každý dielik do stredu širšej časti ukladáme kávovou lyžičkou malé kôpky hustého slivkového lekváru a následne si jednotlivé dieliky stočíme do tvaru rožtekov. Tieto ukladáme na plech a pri teplote cca 180 st. pečieme, kým "nechytia" zlatavú farbu. Ešte horúce ich obaľujeme v práškovom cukre. Z jednej dávky upečieme 48 kusov.