Cestoviny s baklažánom

Sicílska Pasta alla Norma (fotorecept)

Autor receptu: stanci11

Po príchode zo Španielska ma chytila chuť na trochu Talianska pre zmenu... Cestoviny som dlho nemala, tak som zvolila jednoduchý recept z východnej Sicílie a možno sa zapáči aj vám - ako to už Taliani vedia: ľahké, rýchle a farebné jedlo čo poteší každý jazýček.

1
porcia
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pred varením som si nachystala plátky baklažánu - nakrájala ich na cca 1 cm hrubé plátky, z oboch strán osolila a nechať vypotiť zhruba 15-20 min.
  2. Zatiaľ som si nadrobno nakrájala cibuľku, sparila paradajky - ošúpala - nakrájala na drobno a zmiešala s domácim paradajkovým pretlakom.
  3. Po vypotení som baklažán opláchla a utrela do sucha. Zľahka som ho poprášila z oboch strán celozrnnou hladkou múkou...
  4. ... a opiekla na troške oleja (tá múka zabráni, aby sa príliš napil oleja, lebo veď to vieme, baklažán je potvora ako špongia). Keď bol opečený do zlata z oboch strán, vyložila som ho na lopárik a po schladnutí nakrájala na menšie kúsky.
  5. Na panvici som orestovala dva strúčiky cesnaku - tak ako vidíte v šupke, len rozpučené dlaňou. Po minútke - dvoch som pridala aj cibuľku a restovala spoločne do zlatava.
  6. Následne som prihodila nasekané paradajky aj so šťavou a s domácim pretlakom - zvýrazní chuť, lebo priznávam že paradajky boli zo supermarketu a no, nie je to to pravé "rajčinové". Veru, musím skočiť na trh uloviť krásne voňavé rajčinky, ale cez víkend nebolo kam...
  7. Toto som spolu orestovala, až kým sa neodparila časť vody... Cesnak som vyhodila a prisypala som nakrájaný baklažán.
  8. Nasledovalo asi 5 minút podusenia baklažánu v paradajkovom základe. Ten som musela podliať troškou horúcej vody (v ktorej sa medzitým varili cestoviny) a zľahka osoliť. Restovala som, až kým sa niektoré kúsky baklažánu nedali rozpučiť vareškou, aby vytvorili "omáčku".
  9. Následne som na panvičku prihodila uvarené cestoviny, spoločne prehriala, pridala natrhanú bazalku a trošku kozieho syra. Originál v recepte sa používa údená ricotta, ktorú som teda nezohnala a ako náhrada je odporúčaný balkánsky syr. V chladničke som mala kozí syr balkánskeho typu, takže poslúžil ten, a neľutujem ani za mak ;)
  10. Všetko som spolu prehriala, naservírovala na tanier, pridala ďalšiu bazalku (tej nie je nikdy dosť, všakže? :)) a zasypala som to troškou syra na ozdobu. A ako sa hovorí "nebíčko v papuľke". Proste Taliani vedia variť a nie je nič lepšie ako si trošku tej ich kuchyne skúsiť pripraviť doma ;) Tak kto má doma baklažán a nevie čo s ním, možno by to stálo za pokus, hm?