Cestoviny s baklažánom
Sicílska Pasta alla Norma (fotorecept)
Autor receptu: stanci11
Po príchode zo Španielska ma chytila chuť na trochu Talianska pre zmenu... Cestoviny som
dlho nemala, tak som zvolila jednoduchý recept z
východnej Sicílie a možno sa zapáči aj vám - ako to už Taliani vedia: ľahké, rýchle a
farebné jedlo čo poteší každý jazýček.
1 porcia |
15 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Pred varením som si nachystala plátky baklažánu - nakrájala ich na cca 1 cm hrubé plátky, z oboch strán osolila a nechať vypotiť zhruba 15-20 min.
- Zatiaľ som si nadrobno nakrájala cibuľku, sparila paradajky - ošúpala - nakrájala na drobno a zmiešala s domácim paradajkovým pretlakom.
- Po vypotení som baklažán opláchla a utrela do sucha. Zľahka som ho poprášila z oboch strán celozrnnou hladkou múkou...
- ... a opiekla na troške oleja (tá múka zabráni, aby sa príliš napil oleja, lebo veď to vieme, baklažán je potvora ako špongia). Keď bol opečený do zlata z oboch strán, vyložila som ho na lopárik a po schladnutí nakrájala na menšie kúsky.
- Na panvici som orestovala dva strúčiky cesnaku - tak ako vidíte v šupke, len rozpučené dlaňou. Po minútke - dvoch som pridala aj cibuľku a restovala spoločne do zlatava.
- Následne som prihodila nasekané paradajky aj so šťavou a s domácim pretlakom - zvýrazní chuť, lebo priznávam že paradajky boli zo supermarketu a no, nie je to to pravé "rajčinové". Veru, musím skočiť na trh uloviť krásne voňavé rajčinky, ale cez víkend nebolo kam...
- Toto som spolu orestovala, až kým sa neodparila časť vody... Cesnak som vyhodila a prisypala som nakrájaný baklažán.
- Nasledovalo asi 5 minút podusenia baklažánu v paradajkovom základe. Ten som musela podliať troškou horúcej vody (v ktorej sa medzitým varili cestoviny) a zľahka osoliť. Restovala som, až kým sa niektoré kúsky baklažánu nedali rozpučiť vareškou, aby vytvorili "omáčku".
- Následne som na panvičku prihodila uvarené cestoviny, spoločne prehriala, pridala natrhanú bazalku a trošku kozieho syra. Originál v recepte sa používa údená ricotta, ktorú som teda nezohnala a ako náhrada je odporúčaný balkánsky syr. V chladničke som mala kozí syr balkánskeho typu, takže poslúžil ten, a neľutujem ani za mak ;)
- Všetko som spolu prehriala, naservírovala na tanier, pridala ďalšiu bazalku (tej nie je nikdy dosť, všakže? :)) a zasypala som to troškou syra na ozdobu. A ako sa hovorí "nebíčko v papuľke". Proste Taliani vedia variť a nie je nič lepšie ako si trošku tej ich kuchyne skúsiť pripraviť doma ;) Tak kto má doma baklažán a nevie čo s ním, možno by to stálo za pokus, hm?