Sezamové sušienky

Sezamové sušienky s bielou čokoládou a praclíkmi

Autor receptu: nikajednadva

Tieto sušienky ma celkom zaujali. Napriek veľkému množstvu bielej čokolády v recepte, neprídu mi príkro sladké, za čo môžeme vďačiť slaným praclíkom a sezamu.

26
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Maslo s tahini pastou v hrnci na malom ohni roztopíme a necháme vychladnúť. Sezam na suchej panvici opražíme do zlatista. Bielu čokoládu nakrájame na malé kocky a praclíky polámeme na menšie kúsky. Asi 1/4 bielej čokolády a praclíkov odložíme bokom.
  2. V jednej miske zmiešame suché ingrediencie - múku, sódu bikarbónu, škoricu, dve lyžice sezamu a štipku soli.
  3. Vo väčšej miske elektrickým mixérom zmiešame cukor s roztopeným maslom s tahini pastou. Po jednom pridáme vajcia, vanilkovú esenciu a šľaháme až bude hmota bledšia a mierne hustejšia. Prisypeme suché ingrediencie a vareškou premiešame. Nakoniec pridáme 3/4 nasekanej čokolády a praclíkov a ešte raz jemne premiešame. Cesto dáme aspoň na 30 minút odstáť do chladničky.
  4. Naberačkou na zmrzlinu formujeme na papieri na pečenie guľky, asi 10 cm od seba. Sušienky jemne spľasneme a na vrch uložíme odloženú nasekanú bielu čokoládu, polámané praclíky a opražený sezam. Pečieme pri 190 °C (170 °C v teplovzdušnej rúre) asi 9-10 minút.
  5. Poleva na ozdobenie: V miske nad parou (alebo opatrne v mikrovlnke) roztopíme 50 g bielej čokolády a kokosový olej. Upečené vychladnuté sušienky pokvapkáme roztopenou čokoládou.