Sezamové sušienky
Sezamové sušienky s bielou čokoládou a praclíkmi
Autor receptu: nikajednadva
Tieto sušienky ma celkom zaujali.
Napriek veľkému množstvu
bielej čokolády v recepte, neprídu
mi
príkro sladké, za čo môžeme vďačiť
slaným praclíkom a sezamu.
26 porcií |
120 minút príprava |
30 minút na 190 °C |
Postup
- Maslo s tahini pastou v hrnci na malom ohni roztopíme a necháme vychladnúť. Sezam na suchej panvici opražíme do zlatista. Bielu čokoládu nakrájame na malé kocky a praclíky polámeme na menšie kúsky. Asi 1/4 bielej čokolády a praclíkov odložíme bokom.
- V jednej miske zmiešame suché ingrediencie - múku, sódu bikarbónu, škoricu, dve lyžice sezamu a štipku soli.
- Vo väčšej miske elektrickým mixérom zmiešame cukor s roztopeným maslom s tahini pastou. Po jednom pridáme vajcia, vanilkovú esenciu a šľaháme až bude hmota bledšia a mierne hustejšia. Prisypeme suché ingrediencie a vareškou premiešame. Nakoniec pridáme 3/4 nasekanej čokolády a praclíkov a ešte raz jemne premiešame. Cesto dáme aspoň na 30 minút odstáť do chladničky.
- Naberačkou na zmrzlinu formujeme na papieri na pečenie guľky, asi 10 cm od seba. Sušienky jemne spľasneme a na vrch uložíme odloženú nasekanú bielu čokoládu, polámané praclíky a opražený sezam. Pečieme pri 190 °C (170 °C v teplovzdušnej rúre) asi 9-10 minút.
- Poleva na ozdobenie: V miske nad parou (alebo opatrne v mikrovlnke) roztopíme 50 g bielej čokolády a kokosový olej. Upečené vychladnuté sušienky pokvapkáme roztopenou čokoládou.