Sezamové placky

Autor receptu: gourmet

4-5
porcie
20-25 minút
príprava
15-30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Odmeranú vodu si dáme zovrieť a odstavíme. V širokej myse prisypeme ražno pšeničnu múku, kyp. prášok, soľ, sezam a 2 PL olivového oleju. Prilejeme vodu a varechou hmotu miešame až do chvíle pokiaľ sa nám nevyformuje celistvá hmota a pár krát premiešame cesto rukou. Spodok mysy pomúčime polohrubou múkou a necháme odležať prikryte na teplom mieste cca 15-20 minút.
  2. Odležané cesto dáme na pomučenu dosku a rukami ho vyformujeme do rolky. Rolku si rozkrájame na 12-14 kúskov. Rozkrajane cesto vyvaľkáme do kruhy/obdlžniku na cca 2/3 milimetre tenkú placku. Všetko vyvaľkane cesto je treba prikryť aby nenavlho, pokiaľ sa nám dobre nerozpáli panvica.
  3. Na veľmi rozpálenú panvicu prikladáme placky a obraciame cca za 1,5-2 min. a obrátime a ešte na panvici potierame štetcom namočenom v olivovom oleji. Ked je druhá strana placky dôkladne potreba vyberáme z panvice. Je najlepšie placky opekať na dvoch panviciach naraz, tým sa skráti čas opekanie z cca 30min. na cca 15min.