Sexi švédske buchty Jamieho Olivera (fotorecept)
Autor receptu: lubisthemple
Už dávno som chcela tento recept vyskúšať. Bola to trochu "babračka" a všetko som zašpinila od čučoriedok, ale stálo to za to :)
8 porcií |
120 minút príprava |
25 minút na 190 °C |
Postup
- Do vlažného mlieka vsypeme sušené droždie a necháme na teplom mieste, kým pokračujeme v ďalšej príprave.
- Do misky rozbijeme dve vajcia, pridáme štipku soli a začneme šľahať.
- Pridáme 200 g kryštálového cukru, kardamon a pokračujeme v šľahaní.
- Keď sa cukor úplne rozpustí a vajíčka majú krémovitú konzistenciu, pridáme 50 g rozposteného masla.
- Dobre zamiešame a do zmesi vlejeme mlieko s droždím.
- Premiešame a vsypeme múku (najprv 500 gramov, všetko dobre zmiešame, a potom zvyšných 250 g). Druhú časť múky môžeme vmiešať ručne. Až do tohto momentu som na miešanie používala len vidličku, ako Jamie vo svojom programe.
- Cesto necháme kysnúť asi hodinu na teplom mieste.
- Kým cesto kysne, zmiešame čučoriedky so 75 g kryštálového cukru, kôrou z jedného pomaranča a šťavou z polovice pomaranča...
- ...a pripravíme si plech, na ktorý dáme papier na pečenie, kúsky masla a posypeme ho hnedým cukrom.
- Vykysnuté cesto roztiahneme do tvaru obdĺžnika a vtlačíme doň čučoriedky.
- Cesto zložíme.
- Rukami ho rozthneme na polovice a každú časť rozrežeme na štyri časti.
- V tejto fáze už je všetko špinavé od čučoriedok, ale ešte nekončíme. Každý malý bochník natiahneme, vytvoríme z neho akéhosi slimáčika alebo ružičku a uložíme na pripravený plech.
- Buchty necháme kysnúť asi pol hodiny a pred vložením do rúry ich ešte poprášime cukrom a pomarančovou kôrou.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov 20 až 25 minút.