Sexi švédske buchty Jamieho Olivera (fotorecept)

Autor receptu: lubisthemple

Už dávno som chcela tento recept vyskúšať. Bola to trochu "babračka" a všetko som zašpinila od čučoriedok, ale stálo to za to :)

8
porcií
120 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vlažného mlieka vsypeme sušené droždie a necháme na teplom mieste, kým pokračujeme v ďalšej príprave.
  2. Do misky rozbijeme dve vajcia, pridáme štipku soli a začneme šľahať.
  3. Pridáme 200 g kryštálového cukru, kardamon a pokračujeme v šľahaní.
  4. Keď sa cukor úplne rozpustí a vajíčka majú krémovitú konzistenciu, pridáme 50 g rozposteného masla.
  5. Dobre zamiešame a do zmesi vlejeme mlieko s droždím.
  6. Premiešame a vsypeme múku (najprv 500 gramov, všetko dobre zmiešame, a potom zvyšných 250 g). Druhú časť múky môžeme vmiešať ručne. Až do tohto momentu som na miešanie používala len vidličku, ako Jamie vo svojom programe.
  7. Cesto necháme kysnúť asi hodinu na teplom mieste.
  8. Kým cesto kysne, zmiešame čučoriedky so 75 g kryštálového cukru, kôrou z jedného pomaranča a šťavou z polovice pomaranča...
  9. ...a pripravíme si plech, na ktorý dáme papier na pečenie, kúsky masla a posypeme ho hnedým cukrom.
  10. Vykysnuté cesto roztiahneme do tvaru obdĺžnika a vtlačíme doň čučoriedky.
  11. Cesto zložíme.
  12. Rukami ho rozthneme na polovice a každú časť rozrežeme na štyri časti.
  13. V tejto fáze už je všetko špinavé od čučoriedok, ale ešte nekončíme. Každý malý bochník natiahneme, vytvoríme z neho akéhosi slimáčika alebo ružičku a uložíme na pripravený plech.
  14. Buchty necháme kysnúť asi pol hodiny a pred vložením do rúry ich ešte poprášime cukrom a pomarančovou kôrou.
  15. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov 20 až 25 minút.