Slané tyčinky
Semienkové tyčinky z domáceho lístkového cesta bez lepku
Autor receptu: novalim
Tyčinky z lístkového cesta bez lepku sú jednoduchým a obľúbeným snackom k nápojom alebo na pohostenie hostí. My vás v
dnešnom recepte naučíme pripraviť si doma jednoduché lístkové cesto bez lepku.* Univerzálne cesto potom môžete použiť
takmer v každom recepte, kde je hlavnou prísadou lístkové cesto. Alebo si upečte tieto chrumkavé tyčinky.
25 (+ chladenie cest minút príprava |
10 -12 minút na 200 °C |
Postup
- Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a lyžicou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka, cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme ho do chladničky.
Náš tip: Lístkové cesto bez lepku by malo v chlade odpočívať aspoň 3-4 hodiny, pokojne však aj cez noc.
- Dobre vychladené cesto rozvaľkáme na pracovnej doske, ktorú sme pomúčili bezgluténovou múkou Promix UNI. V závislosti od toho, aký koláč budeme piecť, cesto vaľkáme.
- Na chrumkavé slané tyčinky vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 3/4 cm. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme rôznymi semiačkami, či dochutíme mletou červenou paprikou a soľou. Radielkom namočeným v bezlepkovej múke potom celé cesto nakrájame na rovnomerné tyčinky (10 x 1,5 cm), opatrne ich preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme ich piecť.
- Tyčinky z lístkovho cesta bez lepku pečieme asi 10-12 minút na 200 stupňoch, kým sú na povrchu pekne zlatohnedé.
Najlepšie chutia čerstvé, hneď po vychladnutí.