Bezlepkový chlieb
Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka
Autor receptu: skolavareniapolus
Recept od Martiny Grňovej (www.foodlover.sk)
4 porcie |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Semienková kanapka: Do vody zamiešame chia semienka. Semienka napučia a vstrebajú vody, čím sa vytvorí chia gel, ktorým v ceste nahradíme vajíčka.
- Zmiešame ho s ostatnými ingredienciami na semienkovú kanapku a rozmixujeme v kuchynskom robote, kým nevznikne lepivé cesto pripomínajúce mokrý piesok.
- Ak je cesto príliš riedke zahustíme ho kokosovou múkou, ktorá na seba veľmi viaže vodu. Ak je príliš husté, pridáme olivový olej.
- Z cesta vytvarujeme guľu, dáme ju medzi 2 papiere na pečenie a rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm.
- Vrchný papier vyhodíme a okraje kanapky ucapkáme tak, aby neboli rozstrapkané a popraskané. Cesto aj so spodným papierom dáme na plech. Navrchu môžeme ozdobiť semienkami a orieškami.
- Pečená karotka: Rúru predhrejeme na 180 °C. Karotku nakrájame na pravidlené hranolčeky a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom. Kanapky a mrkvu dáme piecť na asi 20 minút pri teplote 180 °C.
- Špenátové pesto: Ak používame mrazený špenát, vyberieme ho skôr, aby sa úplne rozmrazil. Nakrájame ošúpanú cibuľu na jemné plátky a dusíme na oleji na slabom plameni približne 10 - 15 minút. Takto bude mäkká a sladučká. Malé množstvo cibule odložíme nabok - na konci ju použijeme na ozdobenie. K cibui pridáme špenát a dusíme ďalšie 3 minúty.
- Potom túto zmes preložíme do mixéra, pridáme oriešky.
- Mixujeme, kým nevznikne jemné pesto. Podľa chuti ho osolíme a okoreníme.
- Servírovanie: Na upečené kanapky navrstvíme pesto, poukladáme karotku a odloženú cibuľku. Posypeme sezamom a lístkami rukoly. Podávame najlepšie teplé, ale chutí perfektne aj studené.