Bezlepkový chlieb

Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka

Autor receptu: skolavareniapolus

Recept od Martiny Grňovej (www.foodlover.sk)

4
porcie
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Semienková kanapka: Do vody zamiešame chia semienka. Semienka napučia a vstrebajú vody, čím sa vytvorí chia gel, ktorým v ceste nahradíme vajíčka.
  2. Zmiešame ho s ostatnými ingredienciami na semienkovú kanapku a rozmixujeme v kuchynskom robote, kým nevznikne lepivé cesto pripomínajúce mokrý piesok.
  3. Ak je cesto príliš riedke zahustíme ho kokosovou múkou, ktorá na seba veľmi viaže vodu. Ak je príliš husté, pridáme olivový olej.
  4. Z cesta vytvarujeme guľu, dáme ju medzi 2 papiere na pečenie a rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm.
  5. Vrchný papier vyhodíme a okraje kanapky ucapkáme tak, aby neboli rozstrapkané a popraskané. Cesto aj so spodným papierom dáme na plech. Navrchu môžeme ozdobiť semienkami a orieškami.
  6. Pečená karotka: Rúru predhrejeme na 180 °C. Karotku nakrájame na pravidlené hranolčeky a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom. Kanapky a mrkvu dáme piecť na asi 20 minút pri teplote 180 °C.
  7. Špenátové pesto: Ak používame mrazený špenát, vyberieme ho skôr, aby sa úplne rozmrazil. Nakrájame ošúpanú cibuľu na jemné plátky a dusíme na oleji na slabom plameni približne 10 - 15 minút. Takto bude mäkká a sladučká. Malé množstvo cibule odložíme nabok - na konci ju použijeme na ozdobenie. K cibui pridáme špenát a dusíme ďalšie 3 minúty.
  8. Potom túto zmes preložíme do mixéra, pridáme oriešky.
  9. Mixujeme, kým nevznikne jemné pesto. Podľa chuti ho osolíme a okoreníme.
  10. Servírovanie: Na upečené kanapky navrstvíme pesto, poukladáme karotku a odloženú cibuľku. Posypeme sezamom a lístkami rukoly. Podávame najlepšie teplé, ale chutí perfektne aj studené.