Segedínsky guláš

Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Od Holíča až po Ubľu rozvoniavajú podobné varianty tejto dobroty a každá z nich je určite tá najoriginálnejšia a najsamlepšejšia!* Ja som sa pre ten svoj motivoval chúťkami, chuťami a požiadavkami mojej dcérky Bábiky Angeliky a mojej najkrajšej „Prišahanej“, ktoré razia striktnú zásadu, v jedle má byť viac ako dvojnásobok mäsa než „doprevádzajúcej ingrediencie (v tomto prípade kyslej kapusty)“. Nie iba pre kľud, mier a pokoj v rodine, ale hlavne pre tie pochvalné pohľady a slová, im rád vyhoviem!

6-8
porcií
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Veľa toho nie je treba, ale výsledné „dielo“ (výraz som „šlohol“ od @Mesiar50) predstavuje jednu z „božských mán“ tu na Zemi. Takýto očarujúci kúsok pliecka sa mi podarí občas kúpiť aj v sériovom „markete“.
  2. Na 2 PL slnečnicového oleja a 2 PL škvarenej bravčovej masti som na svetlo „zatiahol“ bravčové pliecko, pokrájané na väčšie kúsky.
  3. Preložil som ho na pomocný tanier a vo výpeku som krátko orestoval postrúhanú červenú cibuľu.
  4. K cibuli som potom vrátil opečené kúsky mäsa, premiešal a dusil asi 10-12 minút.
  5. V druhej rajnici som na oleji a masti orestoval postrúhanú žltú cibuľu a než som získal požadovaný efekt,
  6. dusené mäso som zasypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením, mletou sladkou paprikou, pikantným korením „Urblík z KN“ a pretlačenými strúčikmi cesnaku. Opäť som všetko ľahučko premiešal a nechal ďalej dusiť.
  7. Do rajnice s restovanou žltou cibuľou som pridal kyslú kapustu s iba zľahka vytlačenou šťavou, posolil, posypal troškou čerstvo mletého čierneho korenia a KL celej rasce. Premiešal a nechal na polovičnom ohreve dusiť.
  8. ... a ideme do finále! Udusené mäso som zalial „emulziou“ mäsového vývaru, šľahačkovej smotany a kukuričného škrobu (kto ho nerád, zahustí podľa seba múkou alebo strúhaným surovým zemiakom); zostavu som premiešal a nechal prejsť varom.
  9. Následne som pokračoval v kompletizácii a do hrnca s mäsom som vložil aj preddusenú kyslú kapustu, premiešal a
  10. „vyšperkoval“ kyslou smotanou. Premiešal a vzápätí opäť nechal prejsť asi 5 minút varom.
  11. Do takejto chute a podoby.
  12. V priebehu varenia „segeďáku“ som pripravil aj knedľu strýčka Jendu, podľa už uverejneného receptu:https://varecha.pravda.sk/recepty/varena-knedla-s-kypriacim-praskom-podla-stry/80889-recept.html len ku opražovaným kúskom rohlíka som pridal aj zväzok (5-6 ks) pokrájanej mladej zelenej cibuľky aj s jej „pierkami“.
  13. Takto vyzeralo vypracované cesto,
  14. vyformované knedle a
  15. takto napokon moja porcia nedeľňajšieho obeda. Porcia mojej „šéfky“ vyzerala óóóveľa kultúrnejšie, ale nafotiť som ju nestihol. „... ta naj prebača“!
  16. Tohtoročný Martin kunám „prijachal na bielom koni“, nadišiel čas na zimné jedlá, ku ktorým určite patrí aj dobrý „segeďák“. Poznajúc Vás, určite si ho nahotujete aj Vy! Dobrú chuť!