Sedmohradská estragónová zeleninová polievka s mäsovými knedličkami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Vybrala som zo svojej zbierky typickú tradičnú polievku sedmohradskej kuchyne, ktorá je plná zeleniny s mäsovými knedličkami, príjemnej kyslej chuti s kyslou smotanou a je korenená pikantným estragónom. Estragón je bylinka pochádza zo strednej Ázie, najznámejšie sú 2 druhy - má jemnú chuť po aníze, čo využíva najmä francúzska kuchyňa na ochutenie šalátov, omáčok, rýb, pečeného mäsa, vaječných pokrmov, jedál na kyslo a polievok. Známy je aj ruský estragón výraznejšej pikantnej chuti.

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
na 80 - 90 °C

Postup

  1. Petržlen som pokrájala na hranolčeky o dlžke asi 2,5 cm a hrúbke asi 3 - 4 mm, krájanie zeleniny na hranolčeky je typické pre sedmohradskú kuchyňu.
  2. Rovnako som pokrájala aj mrkvu a zeler.
  3. Do misky som dala mleté bravčové mäso, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a prelisovaný cesnak.
  4. Pridala som vajce,
  5. ...na drobno pokrájanú petržlenovú vňať a dobre vymačkanú žemľu, ktorú som predtým namočila vo vode.
  6. Všetko som spolu zmiešala na dobre tvarovateľné mäsové cesto, strúhanka sa nepridáva na zahustenie!!! - knedličky majú byť mäsové, nie žemľové!
  7. Vlhkými rukami som vytvarovala menšie mäsové knedličky, niečo väčšie ako vlašský orech, varením pekne zväčšia svoj objem.
  8. Na rozohriatom oleji som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu do sklovita,...
  9. ...pridala som scedenú zeleninu a tiež som ju krátko orestovala spolu s cibuľou.
  10. Pridala som sladkú mletú červenú papriku, rozmiešala a nechala som ju v horúcom tuku pekne rozpustiť,...
  11. ...prilliala som studenú vodu, soľ a priviedla som ju do varu.
  12. Do vriacej polievky som vložila mäsové knedličky, stiahla som plameň na stredný a poloprikryté pokrievkou som varila 30 minút pomalým varom.
  13. Zatiaľ som pripravila zátrepku, venujem sa jej podrobnejšie, lebo je iná ako klasická a po pridaní do polievky sa varí podstatne kratšie. Do pohára som dala múku...
  14. ..pridala som kyslú smotanu a rozmiešala,...
  15. ...potom som pridala vodu, estragónový ocot, opäť som všetko rozmiešala a napokon som pridala estragón, mala som len sušený, čerstvý je lepší, ale dobre poslúži aj sušený estragón.
  16. Všetko som zase poriadne rozmiešala do hladka, aby neboli žiadne hrudky a estragónová zátrepka s estragónovým octom a kyslou smotanou bola hotová.
  17. Do uvarenej polievky som vmiešala estragónovú zátrepku, nechala som len krátko prevrieť a polievka bola hotová.
  18. Horúcu polievku som nabrala do tanierov a podávala. Polieva je natoľko sýta, že postačila ako hlavný chod s čerstvým pečivom :-) V kuchyni celého sveta sa najčastejšie používajú dva druhy estragónu a to: 1. francúzsky estragón - voňavejší a jemnejší 2. ruský estragón - výrazne pikantnejší. Estragón čersvý sa tiež používa aj na ochutenie rôznych octov /vínny ocot/ a rôznych olejov na varenie.
  19. ešte jeden záber z blízka. Polievka je úžasne chutná, sýta, výdatná, plná vitamínov, príjemne kyslá po estragonovom octe a kyslej smotane, ľahko pikantná po estragóne, ktorý je voňavý, korenistý ľahkou príchuťou čierneho korenia a anízu, mierne nasládly a mierne horký zároveň - má veľmi charakteristickú a lahodnú chuť - odporúčam vyskúšať! Dobrú chuť prajem :-) Táto polievka osvieži, dodá silu, zahreje - je vynikajúca práve v zime, ale chutí aj v lete.