Sečenica - Сеченица (fotorecept)
Autor receptu: alex37
Tento recept mám od Bulharskej blogerky, ktorá sa inšpirovala blogerkou zo Srbska až sa
takto dostal až k nám na Slovensko, aby som sa s vami podelila, a ja to s radosťou urobím.
60 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Do trošky vlažnej vody dáme rozdrobené droždie. Zbytok vlažnej vody s jogurtom vymiešame, ja som dala do pekárničky, pridala som 600g hladkej múky, vysypeme na vodu, spravíme si otvor do ktorého dáme droždie, a na druhú protiľahlú stranu nasypeme 3 lyžičky soli. Pekárnička vymiešala krásne vláčne cesto.
- bez kysnutia vyberieme spravíme šúlček
- Šúlček rozdelíme na 10 rovnakých dielov /aspoň sa posnažíme/
- Každú jednu guľočku rozmiesime a rozvaľkáme na 20 cm priemer. Robíme to postupne a to tak, že si spravíme jednu placku, potrieme rozpusteným maslom a na ňu položíme ďaľšiu placku. Dostaneme 5ks dvojvrstvových placiek. Plech natrieme maslom a dvojitú placku vyvaľkáme na veľkosť plechu priemeru 28 cm. Uložíme na plech, potrieme dvoma lyžicami kyslej smotany a posypeme rozdrobeným balkánskym syrom, pokračujeme ďalšou vrstvou až do piatej placky na ktorú už nedávame syr.
- veľkosť placky, ktorú natierame maslom v porovnaní s plechom
- toto je 5 dvojičiek-placiek, ktoré sa vyvaľkali z desiatich kúskov
- a takto tú dvojvrstvovú placku krásne rozvaľkáme na veľkosť plechu, pre porovnanie som ich uložila vedľa seba..
- cesto uložené na plech a natreté 2 lyžicami kyslej smtany
- posypané syrom
- poslednú vrstvu potrieme maslom a narežeme na štvorce a necháme kysnúť 20-30 minút. Ak nekysne, zapnite rúru na najnižšiu teplotu a pri otvorených dverách krásne nakysne.
- pečieme na 18°0-200°C, 30-40minút