Sečenica - Сеченица (fotorecept)

Autor receptu: alex37

Tento recept mám od Bulharskej blogerky, ktorá sa inšpirovala blogerkou zo Srbska až sa takto dostal až k nám na Slovensko, aby som sa s vami podelila, a ja to s radosťou urobím.

60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do trošky vlažnej vody dáme rozdrobené droždie. Zbytok vlažnej vody s jogurtom vymiešame, ja som dala do pekárničky, pridala som 600g hladkej múky, vysypeme na vodu, spravíme si otvor do ktorého dáme droždie, a na druhú protiľahlú stranu nasypeme 3 lyžičky soli. Pekárnička vymiešala krásne vláčne cesto.
  2. bez kysnutia vyberieme spravíme šúlček
  3. Šúlček rozdelíme na 10 rovnakých dielov /aspoň sa posnažíme/
  4. Každú jednu guľočku rozmiesime a rozvaľkáme na 20 cm priemer. Robíme to postupne a to tak, že si spravíme jednu placku, potrieme rozpusteným maslom a na ňu položíme ďaľšiu placku. Dostaneme 5ks dvojvrstvových placiek. Plech natrieme maslom a dvojitú placku vyvaľkáme na veľkosť plechu priemeru 28 cm. Uložíme na plech, potrieme dvoma lyžicami kyslej smotany a posypeme rozdrobeným balkánskym syrom, pokračujeme ďalšou vrstvou až do piatej placky na ktorú už nedávame syr.
  5. veľkosť placky, ktorú natierame maslom v porovnaní s plechom
  6. toto je 5 dvojičiek-placiek, ktoré sa vyvaľkali z desiatich kúskov
  7. a takto tú dvojvrstvovú placku krásne rozvaľkáme na veľkosť plechu, pre porovnanie som ich uložila vedľa seba..
  8. cesto uložené na plech a natreté 2 lyžicami kyslej smtany
  9. posypané syrom
  10. poslednú vrstvu potrieme maslom a narežeme na štvorce a necháme kysnúť 20-30 minút. Ak nekysne, zapnite rúru na najnižšiu teplotu a pri otvorených dverách krásne nakysne.
  11. pečieme na 18°0-200°C, 30-40minút