Drobné pečivo

Scones – anglické pečivo

Autor receptu: redakcia

30 minút
príprava
10 minút
na 200-220 °C

Suroviny

Postup

  1. Rúru predhrejeme aj s plechom na 200–220 stupňov.
  2. Do veľkej misy nasypeme samokypriacu múku, soľ, prášok do pečiva a premiešame. Pridáme na kocky nakrájané maslo a spracujeme hmotu tak, aby mala konzistenciu ako jemné omrvinky. Potom pridáme práškový cukor. Primiešame teplé mlieko, vanilkový extrakt a citrónovú šťavu. Ak chceme urobiť ovocné pečivo, pridáme do cesta 100 g čerstvých čučoriedok.
  3. Pripravené cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku a 2–3 krát preložíme, aby bolo trochu hladšie. Potom rozvaľkáme na hrúbku 4 cm. Z cesta vykrojíme kolieska s priemerom 5 cm.
  4. Vykrojené koláčiky poukladáme na pripravený horúci plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme asi 10 minút, kým sa pečivo nezväčší a nebude zlatisté navrchu.
  5. TIP: Samokypriacu múku môžeme kúpiť (predáva sa pod anglickým názvom self rising flour) alebo pripraviť doma. Na 100 g hladkej múky dáme 3 g prášku do pečiva, 1 g soli a preosejeme tak, aby sa ingrediencie rovnomerne premiešali.