Slané zemiakové pečivo

Scískance podľa babky Paulíny (fotorecept)

Autor receptu: arachnea

Tento starodávny recept som odpozorovala od mojej babky Paulíny. V okolí Nižnej, Veľkých Kostolian a blízkych dedín je veľmi známy a obľúbený.

4
porcie
120 minút
príprava
30 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Najlepšie v predchádzajúci večer si uvaríme zemiaky v šupke. Keď vychladnú, tak ich očistíme.
  2. Na jemnom strúhadle nastrúhame.
  3. Pridáme soľ, nebojme sa, že ich presolíme, zemiaky znesú. Ďalej pridáme hladkú múku podľa potreby a zmiesime spolu na cesto, ako na lokše.
  4. Rozgúľame na válec a rozdelíme na rovnako veľké kúsky.
  5. Rozgúľame ako na lokše. Omastíme, posolíme....
  6. ... a zvinieme. Ukladáme na vymastený plech.
  7. Na plechu scískance znovu omastíme, posolíme a môžeme jemne posypať rascou. V riadne zohriatej rúre ich pečieme do zlatista.
  8. A tu sú :-) Prajem dobrú chuť!