Slané zemiakové pečivo
Scískance podľa babky Paulíny (fotorecept)
Autor receptu: arachnea
Tento starodávny recept som odpozorovala od mojej babky Paulíny. V okolí Nižnej, Veľkých Kostolian a blízkych dedín je veľmi známy a obľúbený.
4 porcie |
120 minút príprava |
30 minút na 250 °C |
Postup
- Najlepšie v predchádzajúci večer si uvaríme zemiaky v šupke.
Keď vychladnú, tak ich očistíme.
- Na jemnom strúhadle nastrúhame.
- Pridáme soľ, nebojme sa, že ich presolíme, zemiaky znesú.
Ďalej pridáme hladkú múku podľa potreby a zmiesime spolu na cesto, ako na lokše.
- Rozgúľame na válec a rozdelíme na rovnako veľké kúsky.
- Rozgúľame ako na lokše. Omastíme, posolíme....
- ... a zvinieme. Ukladáme na vymastený plech.
- Na plechu scískance znovu omastíme, posolíme a môžeme jemne posypať rascou.
V riadne zohriatej rúre ich pečieme do zlatista.
- A tu sú :-)
Prajem dobrú chuť!