Scískance (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Inšpirácia z webu Dobrarada...mám rada tradičné a pozabudnuté recepty, možno je Vás viac, ktorí recept poznáte, pre mňa bol nový a zaujímavý. Bude dobre chutiť pri pohári vína...

18 ks
porcií
30 minút
príprava
35-40 minút
na 190 °C

Postup

  1. Najlepšie je deň vopred si uvariť zemiaky v šupke (nič sa nestane ak po prečítaní receptu nebudete chcieť deň čakať, ale necháte ich dobre vychladnúť ) ošupeme ich, pretlačíme, alebo nastrúhame, droždie zmiešame so štipkou cukru na kašičku, pridáme všetky suroviny a dobre vymiesime cesto podobné cestu na lokše...
  2. Z vymieseného cesta spravíme valec približne 40 cm dlhy a 3-4 cm vysoký a necháme ho 20 minút odpočívať. Pokiaľ nám cesto odpočíva pomelieme škvarky a zmiešame ich so zmäknutou masťou. Z valca odkrajujeme asi 2 cm hrubé kolieska, ktoré rozvaľkáme na kruh s priemerom asi 15 cm. Natrieme celý kruh škvarkovou masťou, posolíme a pokoreníme...
  3. Poskladáme ako obálku a naukladáme na papier na pečenie,
  4. na povrchu ich potrieme kyslou smotanou, rúru predhrejeme na 190 st. a scískance pečieme 35-40 minút, každý podľa svojej rúry...
  5. Ak sa rozhodnete scískance raňajkovať, prípadne večerať a ste abstinent, dobre ku nim chutí jogurtový ayran, stačí v šejkri dobre premiešať jogurt, ľadovú vodu a štipku soli, aby neboli hrčky.
  6. Nakoniec Vám prajem dobrú chuť, ak sa rozhodnete recept vyskúšať...