Višňová roláda
Schwarzwaldská roláda
Autor receptu: redakcia
Niet veľkonočného stola, na ktorom by chýbalo niečo sladké – zákusky, torty a tortičky,
koláče a koláčiky alebo aspoň drobné pečivo či ovocné poháre. Na mojom stole – doma i v
hoteli – však aj vtedy platí, že v jednoduchosti je krása, elegancia a dokonalá chuť.
Nemusí byť plný tanier, dezertu stačí zopár detailov, aby zaujal.
10 porcií |
60 minút príprava |
10 minút na 170 °C |
Postup
- Korpus: Vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom do hustej peny. Preosejme múku s kakaom, zľahka zamiešame do vaječnej zmesi. Do cesta primiešame roztopené maslo. Vylejeme na plech s papierom a rovnomerne rozotrieme. Pečieme pri 170 °C 10 minút.
- Plnka: Višne scedíme a vykôstkujeme. Šťavu doplníme vodou na 250 ml. V troche šťavy zamiešame Zlatý klas, zmes vlejeme do horúcej zvyšnej šťavy a uvaríme ako puding. Odstavíme, primiešame višne a necháme vychladnúť. Smotanu vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom. Z upečeného piškótového cesta stiahneme papier. Na jednu polovicu cesta po dĺžke rozotrieme višňový krém a na celú roládu natrieme šľahačku. Roládu rolujeme zo strany, kde je natrený višňový krém.
- Ganache: Smotanu prevaríme a nalejeme na nadrobno nasekanú čokoládu. Metličkou miešame, až kým sa neroztopí. Pridáme maslo a zamiešame. Necháme vychladnúť. Touto ganache polevou natrieme celú roládu a zákusok dáme stuhnúť na 2 hodiny do chladničky.