Tlačenkový prívarok
Schwartlitunget alebo Tlačenkový prívarok (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Dlho sa venujem švábskym obyvateľom žijúcich na maďarskom území. Sú to Nemci, ktorých násilím presídlili do
Maďarska. Páči sa mi
ich kuchyňa, kde využijú všetko, čo si dochovali a dopestovali a hlavne, vedia si vážiť jedlo.* Ich jedlá sú jednoduché a tvorili ich z
toho čo špajza ponúkla. Takýmto jedlom je aj tento prívarok - dip z bravčovej tlačenky. Keď už na jar bolo dosť možností na
čerstvé jedlá z ďateliny, šalátu a na pôjde sa hojdal posledný kúsok tlačenky, pripravili z nej vynikajúce jedlo.
4 porcie |
10 minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravila som suroviny. Do celého jedla som nepridala soľ ani korenie, lebo tlačenka je dobre ochutená.
- Slaninu som nakrájala na malé kocky a cibuľu na tenké mesiačiky.
- Bravčovú tlačenku som nakrájala na kocky. Pokiaľ je tlačenka plnená do bravčového žalúdka, použije sa do tohto jedla aj koža, teda obal v čom je plnená. Ja som ju mala moderne v umelom črievku.
- Údenú slaninu som vytopila
- Na tuku zo slaniny som opiekla cibuľu.
- Pridala som na kocky nakrájanú tlačenku a iba som všetko tepelne spojila malú chvíľu, lebo iste viete, že sa hneď rozpadne.
- Pridala som paradajkovú šťavu a iba 3 minúty nechala prejsť varom.
- Hotové jedlo. Švábske gazdinky podávali toto jedlo s domácim chlebom. Vlastne ho pripravovali hlavne na raňajky, keď sa išlo na pole. Ale často ho podávali aj s pečenými a varenými zemiakmi ako rýchlu večeru. Mne veľmi chutilo s chlebom.
- Prajem vám dobrú chuť.
- V januári 2019 som sa prihlásila v Maďarsku na stránke Cookpad do súťaže o Zlatú zásteru. Podmienkou bolo pridať každý týždeň jeden alebo dva recepty s fotopostupom. Súťaž som úspešne dokončila a včera som Zlatú zásteru s mojim menom dostala.