Sarma - holúbky z kyslej kapustovej hlavy (fotorecept)

Autor receptu: marijanna

...začala sa zima a s nou prichadzaju na rad aj zimne jedla..jedno od nich je aj Sarma, ako naše holubky,len sa plni do kyslej kapustovej hlavy...mnami...

16
porcií
40min minút
príprava
4h minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Listy kapusty si oddelime, vačšie davame do nadoby a ked prideme k tym menšim, tie si uložime na tanier,lebo na dno hrnca davame holubky z vačšich listov a hore z menšich. Koli dobe varenia.
  2. Pripravime si všetky suroviny - tu je este kapusta zabalena :D
  3. Zmiešame si zmes na plnku. Surovu ryzu premyjeme, prebereme. Dame do misky, na to mlete maso, nakrajanu cibulu, cesnak, nakrajanu slaninu na kocočky, mastne zo slaniny som dala este na dno hrnca, mčk, sol, mletu papriku, vegetu, pretlak...premiesame
  4. hrniec je pripravenyyyyy... ja si koze stale odkladam zo slaninky,aj cez leto,mam v chladničke a potom to vyuzijem takto..lebo sarma sa vari min 4 hodinky a dava sa to na dno,aby nam neprihoreli holubky..na to dam este prve dva listy na tu slaninka a potom uz idu holubky...
  5. zakrucame normalne ako holubky, len zmesi davame menej lebo ryza sa vari a zvačši svoj objem, len ju dobre zamotajte, moja prva sarma bola jedna obycajna kaša, všetko sa mi rozpodlo..:D do stredu hrnca dame udenu kost a okolo nej holubky..mozte dat aj rebierka..my mame domace masko, a kosti udime na varenie...daju chut a vonu...
  6. naplnime hrniec, pozor, dajte vačši hrniec, lebo ako som už spominala, sarma zvačši objem!!! To čo ostalo strasiem na vrch ..ostalo mi za take dva listy...najprv si stale spocitam listy a od oko urobim zmes...holubky stiskame k sebe,aby sa nam neotvarali nesmu byt len tak volne po hrnci,lebo aj ked su dobre zvite sa rozpadnu,lebo maju priestor :D
  7. zatazime doskou, tanierom, mne muz spravil tuto dosku na tento hrniec,tak ju stale pouzivame na sarmu..pri vareni sa holubky dvihaju a doska zabezpeči, že tento proces ide pomaly,aby sa nam fajne uvarila a ostala v tvare...zalejeme vodou, nechame zovriet a potom varime na miernom ohni 4 hod. ja varim na šporaku na drevo, v zime s nim kurim, tak ho vyuzivam..:D ..hore som dodala este dve kosti, otačam ich pri vareni, to koli chuti
  8. ..uvarena sarma...doleje vodu,aby bola cela zakryta...
  9. urobime si zaprazku z oleja a červenej mletej papriky, potom dodame hladku muku a vlejem do vriacej sarmy..miešame..po bokoch opatrne posunieme sarmu k stredu,aby sa zapraška čim viac zmiešala s vodou...podavame po prevreti... druhy den je lepšia a treti ešte lepšia...