Kapustové koláče

Šarišské kapustníky (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Kapustníky sa robia po celom Slovensku. Ale u nás na Šariši sa robia na rozdiel od iných oblastí sladké. Trocha práce, ale výsledok stojí zato.

60 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z trochy vlažného mlieka, droždia a lyžičky cukru urobíme kvások. Múku, zvyšný cukor, žĺtky, štipku soli a roztopený tuk dáme do misky. Pridáme kvások, vlažné mlieko a vypracujeme cesto. Mlieko dávame podľa potreby, aby sme získali stredne husté cesto, z ktorého sa bude dať urobiť jemný bochníček a bude sa dať vyvaľkať. Necháme ho vykysnúť.
  2. Kapustu nastrúhame na strúhadle s malými otvormi a na troške oleja podusíme so soľou a troškou korenia, kým sa nevydusí šťava. Občas premiešame. Necháme vychladnúť.
  3. Potom nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a urobíme bochníky veľké asi ako na pizzu.
  4. Bochníčky v strede päsťou trochu roztlačíme (urobíme jamku), dáme do nej kapustu (2-3 lyžice).
  5. Okraje cesta chytíme, spojíme a opäť urobíme bochníčky. Otočíme ich spojom dolu.
  6. Každý naplnený bochník rozvaľkáme na kruh 1 cm hrubý s priemerom okolo 25 cm a rozrežeme na štvrťkruhy. Ak sa cesto trochu prederaví a vidno kapustu, nevadí to.
  7. Každý štvrťkruh pečieme na liatinovej platni sporáka z oboch strán.
  8. Upečené kladieme na dosku alebo tanier jeden na druhý a prikrývame utierkou, aby nevychladli.
  9. V hrnčeku zohrejeme olej alebo masť a horúcim tukom mastíme kapustníky z oboch strán, bohato sypeme práškovým cukrom a kladieme na seba.
  10. Podávame teplé s čajom alebo aj bez neho.
  11. Poznámka: Pečieme vždy nasucho, na liatinovej platni. Ak sa niekde na dedine zachoval klasický sporák, tak priamo na ňom, na okraji, kde nie je príliš vysoká teplota. Ja mám na tento účel odrezaný kus liatinovej platne, ktorá mi zakryje 2 plynové horáky. Pečiem na nej nielen kapustníky, ale aj lokše.