Šampiňónové penne s tofu a paprikou

Autor receptu: martinis

Cestoviny penne s dusenými plátkami šampiňónov, červenou paprikou, kockami údeného tofu a voňavým sušeným tymiánom.

1
porcia
25 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Dávno som nejedol huby, takže som dostal chuť na poctivé domáce jedlo z čerstvých šampiňónov. Neváhal som, v obchode som si kúpil malé balenie šampiňónov, údené tofu, červenú papriku a doma som to všetko prepojil krásnou vôňou tymiánu. Pripravil som si teda rýchle hubové penne plné jednoduchých chutí a farieb, ktoré potešia nie len oko :-)
  2. Najdlhšiu prípravu vyžadujú naše tenučké plátky dusených šampiňónov. Môžte si kúpiť malé balenie celých, ktoré pokrájate na plátky alebo si kúpte už pokrájané - nie je na nich nič zlé. 200 gramov je ideálna porcia pre jedného. Opláchneme ich pod tečúcou vodou, opečieme na lyžici olivového oleja a až chytia peknú farbu, osolíme, okoreníme, posypeme tymiánom, prípadne podlejeme trochou vody a prikryté dusíme dvadsať minút.
  3. Kým sa huby dusia, polovicu veľkej papriky alebo jednu malú umyjeme, zbavíme jadrovníka a pokrájame priečne na kolieska, ktoré ešte voľne posekáme. Po 15 minútach pridáme do panvice.
  4. Hrnček penne dáme uvariť do vriacej osolenej vody - potrvá to takých 8 až 10 minút, ja mám rád až takmer vyslovene tvrdé cestoviny, takže 5 - 6 minút mne postačí.
  5. Kým sa šampiňóny a paprika dusia a cestoviny varia, polovicu balenia tofu nakrájame na kocky, aké sa vám páčia. Na malej panvičke rozohrejeme lyžicu olivového oleja a tofu opečieme - okamžite zacítite typickú vôňu škvariek, ak by som to nepripravoval sám, neveril by som že takto naozaj môže tofu voňať. Opekáme, až kým nie je jemne hnedé, dve či tri minútky.
  6. Až to dokončíme, malo by byť všetko hotové, takže panvicu s udusenou zmesou odstavíme, vmiešame scedené penne, pridáme aj kocky tofu a osolíme štipkou soli, prípadne trochou mletého čierneho korenia.
  7. Na tanieri môžme ozdobiť čerstvými bylinkami, napríklad koriandrom a bokom je dobré pridať aj šalát s tenkými rezančekmi červenej repy na osvieženie. Podávajte so šálkou sypaného ovocného čaju a úspech máte zaručený :-)
  8. Môj tip : nevegetariáni môžu miesto oleja požiť ekvivalentné množstvo masla, šampiňóny budú mať jemnejšiu chuť a tieto penne počas sezóny vyskúšajte aj s vlastnoručne nazbieranými lesnými hubami ;) Tí, ktorí až tak zásady zdravého stravovania nectia, si môžu tofu pokojne zameniť za zopár plátkov slaniny či údeného mäsa :-)