Šampiňónová polievka

Autor receptu: patroveckypitrs

Dostali sme čerstvé šampiňóny, tak krásne voňali, že som spravil z nich polievku, ktorú máme všetci radi. Keďže sme na chate ,tak sa po nej len zaprášilo.

6-8
porcií
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Šampiňóny očistíme, nakrájame na plátky. Z nich si odložíme bokom asi 25 - 30 plátkov. Cibuľu si očistíme a nakrájame na drobno. Tak isto cesnak očistíme a nasekáme na drobno. Zemiak očistený si nakrájame na kocky 1 cm. Toto je dávka na 4 litre, tak do takého hrnca si dáme trochu oleja a cibuľu dusiť. Ak je cibuľa udusená na mäkko, pridáme cesnak párkrát premiešame a vysypeme nakrájané šampiňóny. Chvíľku restujeme a zalejeme vodou do 1/2 hrnca, pridáme zemiaky, rascu a osolíme. Necháme variť.
  2. Vňate si nakrájame na drobno, dáme bokom, tie pôjdu až do taniera. Odložené šampiňóny si osolíme a opečieme na suchej panvici do mäkka. Odložíme bokom, tie pôjdu na koniec do taniera na ozdobu a ochutenie. Mne ich všetky opečené zjedli, tak som musel dať na ukážku surové. Do hlbšej nádoby dáme mlieko a múku, cukor,šťavu z citróna a dobre vymiešame, aby neostali hrudky. Asi po 20 - 30 minútach ochutnáme hríby a zemiaky, či sú mäkké, ak áno, tak odstavíme hrniec zo sporáka. Všetko v ňom dobré rozmixujeme. Teraz znovu dáme hrniec na sporák variť. Po rozvarení vlejeme pripravené mlieko a pridáme plátok masla. Necháme tak 5 minút poriadne povariť. Môžeme odstaviť zo sporáka a nechať 15 minút postať, pripadne ešte osoliť. Kto chce môže pridať trochu vegety.
  3. Tak a môžme podávať na tanier. Krajom taniera dáme tak zo 5 opečených šampiňónov a do stredu polievky trochu vňate. Na záver, len dobrú chuť. Je to vynikajúca polievka na tieto teplé dni.