Salsa s mangom a koriandrom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Sledujeme naše ubúdajäce kilá v pokračovaní a s nádejou na úspech! Pomáha nám aj aktívny kontakt s „Vademecum medici“ Joel Fuhrmana, M.D. „Eat to Live“, kde na str. 258 je krátky rcp „Mango Salsa“. Dovoľujem si Vám ho predstaviť ako návod na kombináciu rôznych druhov ovocia a zeleniny, ktorá určite aj Vás pripraví na priehrštie dobrôt nastávajúcich Vianočných sviatkov. Takéto niečo môžete jesť bez obáv o niečo naviac na Vašej hmotnosti a bez výčitiek svedomia, že nepočúvate na múdre rady lekára!

2-4
porcie
12-15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. po výčte ingrediencií v pôvodnom rcp, už len krátka veta (skôr vetička zo 7 slov): „Combine all the ingredients in a small bowl.“ č. j. „Skombinuj všetky uvedené ingrediencie zmiešaj ich v malej nádobe“! S úcty k Vám, priatelia milí na Varecha.sk, predsa len moje predstavenie:
  2. pokrájal som na drobno celé čerstvé jalapeño aj s jadrovníkom,
  3. na ľavo i na pravo od predpokladanej kôstky, som rozkrojil zrelé mango,
  4. každú žasť na centimetrové segmenty, olúpal ich a pokrájal na malé kúsky
  5. do kompletizačnej misky som vložil na drobno pokrájanú stonku zeleru, štyri zelené cibuľky aj s „pierkami“, pokrájané jalapeño a mango, zalial som ich čerstvou šťavou z ½ citróna a spolu s pokrájaným koriandrom (6÷7 halúzok), jemne premiešal
  6. podával som ho s pokrájaným stehnom z pečenej morky, ale chutí aj samostatne, či ako predjedlo
  7. na druhý pokus som už bol odvážnejší a pridal do salsa mixtúry aj kúsok hornej časti póru a na kúsky porájané olúpané kiwi
  8. po zmiešaní s kúskami grilovaného kuraťa, tento jednoduchý ľahký šalát potom vyzeral takto: