Salková torta

Autor receptu: babulica

Tortu pripravovala moja manželka pri príležitosti synových 5 narodenín a veľmi sa jej podarila :-)

10
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň vopred si pripravíme plnku, aby nám poriadne stuhla. Do hrnca si dame čokoládu, maslo a smotanu a varíme kým sa nám to všetko pekne nerozpustí. Po vychladnutí dame do chladničky.
  2. Cesto: celé vajíčka si rozmiešame s cukrom do peny a postupne pridávame múku. Cesto vylejeme do vymastenej a pomúčenej tortovej formy a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupnov – skúšame špáratkom cca 15 min.. Keď je cesto upečené, necháme ho vychladnúť a naukladáme naň pokrájané na kolieska banány. Plnku vyberieme z chladničky – prešlaháme do peny a potrieme celú tortu aj z boku a dame do chladničky.
  3. Na poťah: salková hmota – vo veľkej miske zmiešame salko, sirup, olej a vodu. Postupne prisypávame suš.mlieko až je hmota vláčna ako plastelina. V prípade, že je hmota riedka – podsypeme ju múčkovým cukrom. Z hmoty si odložíme kúsok na myšky, ktorú zafarbíme grankom.Tortu potiahneme salkovou hmotou a dozdobíme myškami (viď foto).