Salko cookies

Autor receptu: lovemuffin

Tieto keksíky sú moje najoblúbenejšie! Ako malá som zbožňovala sladučké kondenzované mlieko, ktoré si moja babka dávala do kávy. Aj dnes si občas kúpim Piknik v tube :) Super na týchto keksíkoch je, že obsahujú minimum surovín, a ako náplň môžete použiť čokoľvek máte radi (čokoládu, rôzne orechy, hrozienka, lentilky, kokos, želé...). Určite ich musíte vyskúšať!!! Ja som tentoraz upiekla klasické keksíky s čokoládovými kúskami a netradičné pomarančové s kokosom.

20 minút
príprava
12-15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Toto množstvo Vám vystačí na takú menšiu dávku, záleží od veľkosti keksíkov. Ja robievam z 1 konzervy salka, čo je dvojnásobok surovín. Maslo si vyšľaháme do penista, pridáme salko a zas šľaháme (ja používam ručný mixér a špirálové nástavce). Nakoniec primiešame aj múku s kypriacim práškom a vypracujeme hladké vláčne cesto. (Ak chcete vyskúšať viac druhov keksíkov, cesto si rozdeľte na viacej častí podľa toho koľko máte náplní.)
  2. Cesto si rozdelíme na 2 časti do dvoch misiek. Do jedenej primiešame čokoládové kúsky (buď kúpite už hotové chocolate chips alebo ľubovolnú čokoládu nakrájate na kúsky), do druhej primiešame nastrúhanú/nasekanú pomarančovú kôru (ja tam dávam aj trochu šťavy s dužinou do cesta).
  3. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov, plech si vystelieme papierom na pečenie. Z cesta tvarujeme guličky, ktoré spľasneme na placku a ukladáme na plech. Vrch pomarančových guličiek ešte namočíme do kokosu. Pečieme cca 12-15 minút, kým je spodok zlatistý. Určite ich kontrolujte, lebo na vrchu budú stále biele, len podľa spodku viete že už sú zlatisté. Ak sa pripečú odspodu, tak sú celé horkasté.