Šalátová polievka so slaninkou a kôprom

Autor receptu: paploska

Robievam ju veľmi rada, a to najmä na jar, keď sa nám žiada niečo zelené a čerstvé. Zvyčajne pripravujem dva druhy. Jednu klasickú so smotanou a tú druhú pre všetkých s alergiou na laktózu.

6
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si všetky potrebné ingrediencie.
  2. Zemiaky pokrájame na drobné kocky a dáme ich variť do 3 l vody. Po zovretí pridáme 3 ks bobkového listu, celé čierne korenie, morskú soľ. Zemiaky uvaríme do mäkka.
  3. Počas varenia zemiakov si na jemno, alebo ako vám to vyhovuje, pokrájame /natrháme šalát. Slaninu pokrájame na drobné kocky.
  4. Po uvarení polievky ju musím deliť na dve časti, ale ak nepotrebujete verziu bez mlieka, pokračujte s jedným hrncom :-) . Do smotany pridáme polievkovú lyžicu špaldovej múky a vyšľaháme. Pridáme k zemiakom a povaríme 5 minút. Keď ju delím 2 časti smotanu dávam celú, neznižujem dávku. Bude chutnejšia. Pre alergikov: Do 100 ml sójovej smotany na varenie pridáme pol lyžice špaldovej múky a vyšľaháme. Pridáme k zemiakom a povaríme 5 minút.
  5. V závere pridáme opečenú slaninu, natrhaný šalát a kôpor. Polievku už nevaríme. Po pridaní slaniny ju dochutíme soľou. Moja sójová verzia je na nerozoznanie od tej smotanovej. Dobrú chuť.