Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento jemný, zdravý, ľahký a osviežujúci šalát sme mali na večeru.

4
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si pokrájala suroviny, zostavenie šalátu je už hračka, červenú cibuľu som pokrájala na tenké mesiačiky,...
  2. ....vybrala som guľôčky mini mozarelly z nálevu na tanier,...
  3. ...umyla som valeriánku poľnú a nechala som ju na cedníku dobre odkvapkať z vody,
  4. ...vytlačila som šťavu z citróna,...
  5. ...umyté ďatlové paradajky, tie máme radi pre ich sladkú a osviežujúcu chuť, som pokrájala na polovičky,...
  6. ...do misy som dala valeriánku poľnú, ktorú som jemne osolila,...
  7. ...pridala som pokrájanú červenú cibuľu na tenké mesiačiky a premiešala,...
  8. ...nasledovali pripravené ďatlové paradajky, opäť som všetko premiešala, ...
  9. ...ako posledné som pridala guľôčky mini mozarelly, citrónovú šťavu, olivový olej, všetko som poslednýkrát opatrne premiešala a ešte okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  10. Hotový šalát som podávala s čerstvo upečeným domácim pečivom a s horúcim čajom, mali sme ľahkú zdravú a rýchlu večeru., šalát je veľmi jemný a osviežujúci.
  11. záber zblízka: Mozarella je vyrábaná v Taliansku v Kampánii z pravého buvolieho mlieka, vyrába sa aj z kravského mlieka, v oboch prípadoch z tzv. točeného tvarohu, ktorý vzniká po pridaní syridla k mlieku, v syrovátke sa usadia malé kúsky z pokrájaného tvarohu, nechajú sa usadnúť, potom sa z nej vytiahne, syr sa mieša vo variacej vode,, kým sa nevytvorí hladká lesklá masa, z nej sa odkrajujú malé kúsky, tvarujú sa do oválu a namáčajú do slaného roztoku, hotová mozarella je snehobiela s tenkou hladkou lesklou kôrkou, má pomerne pružnú poddajnú štruktúru, ľahko sa krája, zrením dosahuje mäkšiu štruktúru a intenzívnejšiu chuť, trasportuje sa v slanom náleve a vákuových obaloch, názov je odvodený od slova "mozzare" = odrezať, pretože syr je formovaný nožom, originálny druh syra je z buvolieho mlieka sa nazýva "Mozzarella di Bufalla Campana", z kravského mlieka je to "Fior di latte = mliečny kvet, vyrába sa mozerella zmiešaná z oboch druhov mlieka a predáva sa aj "affumicata" = údený, pod názvom "Provola" s nazlátlo-hnedou farbou, je výraznejšej chuti, údi sa tradične nad ohňom z miestnych druhov dreva, Mozarella sa formuje do tvaru klasických gúľ, tiež "ciliegine" = čerešničiek, "nodiny" = uzlíky a na desiatky dalších tvarov, používa sa na pizzu, na cestoviny, mäso, do šalátov, a inde, najznámejší je šalát "Capresse".