Šalát z jačmenných krúpov a ryže

Autor receptu: kecemis

Po precitani clanku "Chutne zdravie z nasich poli" vam ponukam recept, ktory som videl v casopise z roku 2010. Od toho okamziku sa u nas casto pripravuje.

12-14
porcií
15 minút
príprava
30-60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Vo vriacej osolenej vode uvarit jacmenne krupy ( tu sa predavaju ako pearl barley, pre pripad ak som pouzil spatny preklad). To zaberie priblizne 20 min. Potom krupy oplachnut v studenej vode a nechat odkvapkat aspon desat minut.
  2. Do druheho hrnca s osolenou vodou dat hnedu basmati ryzu a varit asi hodinu. V pripade bielej basmati ryze sa cas varenia skrati asi na polovicu. V pripade ak je ryza hotova, a to aj v pripade ze na dne ostane este trochu vody, vypnut platnicku a nehat este postat asi 15 min. Po vychladnuti premiesat s krupamy.
  3. Pocas varenia ryze si pripravime zeleninu. Cherry paradajky rozkrojit na polovicky, uhorku a papriku priblizne na centimetrove kusky. Cibulu pokrajat na tensie pasiky.
  4. K zelenine pridat psenicnne krupy a ryzu a dobre vsetko premiesat.
  5. Pripravim si dressing. Olivovy olej, citronovu stavu, oregano, sol a korenie dobre premiesame...
  6. ...pridame k salatu a znova dobre premiesat. Takto pripraveny salat dame do chladnicky na 30 minut. Tesne pred podavanim primiesat spenatove listky a posypat feta syrom.