Cestovinový šalát

Šalát z cestovín risini (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Risini sú sušené semolinové cestoviny. Tento šalát sa dá podávať teplý alebo studený, obe verzie sú chutné.* Manželka si to priala na zajtrajšiu oslavu, s dcérou robia akúsi párty, tak čoby nie, keď sa pozrie tými prosebnými očami. Len už to vidím, že budem v sobotu hluchý. Aj u vás je to, keď sa zíde zopár žien, dajú si po dva deci vína a už sa chlap k slovu nedostane. Ach jaj.

15
porcií
5 minút
príprava
25 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Ako prvé dáme variť cestoviny a vajíčka na tvrdo.
  2. Papriku a šampiňóny pokrájame na malé kúsky. Zeleninu z konzervy si pripravíme bez nálevu, ten si odložíme do pohára, budeme ho neskôr potrebovať. Mrkvu z konzervy pokrájame na drobno.
  3. Do hrnca dáme olej a dusíme najskôr papriku, asi po piatich minútach pridáme šampiňóny. Medzi tým očistíme uvarené vajcia a pokrájame ich na drobno.
  4. Dusíme tak dlho, až sa polovica vody v hrnci vyparí. Pridáme ostatnú zeleninu. Chvíľu zohrejeme a hrniec odstavíme zo sporáku.
  5. Zmes pridáme k uvareným cestovinám, osolíme a zľahka premiešame.
  6. Do prázdneho hrnca dáme všetko potrebné na nálev, rozvaríme a hneď odstavíme zo sporáku.
  7. Nálev nalejeme na cestovinový šalát a pridáme aj nakrájané vajíčka.
  8. Všetko spolu premiešame. Už teraz je to dobré a teplé.
  9. Kto chce by mohol skončiť, naložiť na tanier a posypať strúhaným parmezánom. To je diétnejšia verzia teplého samostatného jedla.
  10. No kto má rád majonézu, tak to nechá ochladnúť a pridá majonézu s kyslou smotanou. Pol na pol. Šalát necháme postať v chladničke aspoň štyri hodiny a viac.
  11. Potom môžeme podávať ako samostatné jedlo, alebo ako prílohu k obloženým misám. No aj takéto taniere môžeme pripraviť. Šalát je fakt chutný, no masso je masso, mne tam chýba.