Cestovinový šalát
Šalát z cestovín risini (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Risini sú sušené semolinové cestoviny. Tento šalát sa dá podávať teplý alebo studený, obe verzie sú chutné.* Manželka si to
priala na zajtrajšiu oslavu, s dcérou robia akúsi párty, tak čoby nie, keď sa pozrie tými prosebnými očami. Len už to vidím, že
budem v sobotu hluchý. Aj u vás je to, keď sa zíde zopár žien, dajú si po dva deci vína a už sa chlap k slovu nedostane. Ach jaj.
15 porcií |
5 minút príprava |
25 minút na 100 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny. Ako prvé dáme variť cestoviny a vajíčka na tvrdo.
- Papriku a šampiňóny pokrájame na malé kúsky. Zeleninu z konzervy si pripravíme bez nálevu, ten si odložíme do pohára, budeme ho neskôr potrebovať. Mrkvu z konzervy pokrájame na drobno.
- Do hrnca dáme olej a dusíme najskôr papriku, asi po piatich minútach pridáme šampiňóny. Medzi tým očistíme uvarené vajcia a pokrájame ich na drobno.
- Dusíme tak dlho, až sa polovica vody v hrnci vyparí. Pridáme ostatnú zeleninu. Chvíľu zohrejeme a hrniec odstavíme zo sporáku.
- Zmes pridáme k uvareným cestovinám, osolíme a zľahka premiešame.
- Do prázdneho hrnca dáme všetko potrebné na nálev, rozvaríme a hneď odstavíme zo sporáku.
- Nálev nalejeme na cestovinový šalát a pridáme aj nakrájané vajíčka.
- Všetko spolu premiešame. Už teraz je to dobré a teplé.
- Kto chce by mohol skončiť, naložiť na tanier a posypať strúhaným parmezánom. To je diétnejšia verzia teplého samostatného jedla.
- No kto má rád majonézu, tak to nechá ochladnúť a pridá majonézu s kyslou smotanou. Pol na pol. Šalát necháme postať v chladničke aspoň štyri hodiny a viac.
- Potom môžeme podávať ako samostatné jedlo, alebo ako prílohu k obloženým misám. No aj takéto taniere môžeme pripraviť. Šalát je fakt chutný, no masso je masso, mne tam chýba.