Šalát s dressingom BabenoLetný (fotorecept)

Autor receptu: nonna

Diétny, ľahký šalát, ktorý zároveň aj zasýti. Vďaka rajčinám je šťavnatejší, paprika dodáva pikantnosť, korenie Adžika ozvláštňuje chuťou byliniek čistej zakaukazskej prírody. Šalát doplní mnohé minerály, biologicky aktívne látky - lykopény, mikrobicídne látky, živé enzýmy, antioxidanty, škrob, čiže je vhodný aj pre nie veľmi závažné stavy diabetu a dôležitý kapsaicín z papriky podnecujúci aktivitu hepatocytov, tým odstraňovanie splodín metabolizmu a tiež bojujúci proti zhubným bunkám.

2
porcie
17 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Zemiaky neošúpeme, dobre umyjeme, nakrájame na malé kocky, ostatnú zeleninu umyjeme, pór pokrájame na kolieska, papriku zbavíme stonky a jadrovníka a nakrájame na úzke krúžky, rajčiny na malé kúsky, pažítku posekáme na krátke kúsky.
  3. Zemiaky dáme variť na 5 minút.
  4. Minútu pred koncom varenia pridáme pór. Scedíme, 1dl vývaru odložíme.
  5. Všetku zeleninu dáme spolu, trochu osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, okoreníme Adžikou a opatrne premiešame.
  6. Dobre, rovnorodo zmiešame jogurtovú majonézu so zemiakovým vývarom, trošku osolíme a vmiešame pažítku.
  7. Dressingom prelejeme zeleninu, jemne premiešame a necháme ustáť chute počas štyroch až šiestich hodín. Kľudne aj viac.
  8. Zdravé a príjemné ochutnávanie!