Šalát Caesar

Šalát à la Caesar s chlebovými krutónmi (fotorecept)

Autor receptu: skolavareniapolus

Recept od Gaba Kocáka, ktorý si vyskúšali výhercovia májového kola našej súťaže Varíme s Varechou v škole varenia - Radosť variť v bratislavskom Poluse.

30 minút
príprava

Postup

  1. Na rímskom šaláte odrežeme spodný hlúb, šalát umyjeme, osušíme, natrháme na kúsky.
  2. Čerstvý hrášok vylúpeme, oblanšírujeme (rýchlo hodíme do osolenej vody, necháme pár sekúnd variť, scedíme a schladíme v studenej vode).
  3. Na špargli odrežeme tvrdé konce, ošúpeme spodnú časť, oblanšírujeme podobne ako hrášok.
  4. Následne rýchlo ugrilujeme na masle a nakrájame na asi 2 cm dlhé kúsky.
  5. Reďkvičky a paradajky narežeme na štvrtiny. Šalotku nakrájame na plátky a jemne opražíme na olivovom oleji. Rímsky šalát, hrášok, špargľu, šalotku, reďkvičky a paradajky zmiešame.
  6. Na zálievku rozmixujeme cesnak, kapary, ančovičky, surové alebo uvarené žĺtky. Pridáme limetkovú šťavu, horčicu, med, sushi ocot. Zmixujeme na hladkú zálievku a vmiešame do šalátu.
  7. Chlebové krutóny pripravíme tak, že na panvici pomaly roztopíme maslo, na ktorom opražíme natrhaný chlieb. Osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a premiešame. Dáme aj s panvicou na 10 minút do rúry na 160 °C. Vyberieme a necháme vychladnúť na papierovej utierke.
  8. Zeleninu premiešame so zálievkou. Podávame s chlebovými krutónmi.