Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Original názov tohto receptu je "Na jelenej soli".Tento recept je tiež z tých babičkovských.Je z kuchárskej knižky z r. 1948.Po minimalnej úprave je taký ako je napísaný.Je to jemné pečivko a veľmi chutné.Rezy sú lahodné.

15-20 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najsamprv so v mlieku zamiešame salajku.
  2. Vajcia,cukor a maslo vyšľaháme do peny.
  3. Ked je vyšľaháne,pridáme mlieko so salajkou,
  4. a múku.Zmiešame ,
  5. a na pomúčenej doske vypracujeme hladké cesto.Cesto zabalíme do folie,alebo do mikrotenového sačka a odložíme na 12 hodin do chladničky.Cesta sa urobí dostačne veľa,tak si po odležaní z cesta oddelíme po 300 g 3 kusky.
  6. Potom každý vyvaľkáme vo veľkosti plechu.Snažte sa tak vaľkať,aby ste mohli v celku preložiť na pomastený plech.S cestom sa veľmi dobré pracuje.To cesto sa vyvaľka na tenko a pri pečení zdvojnásobí svoj obiem.Cesto potom každé popicháme vidličkou a upečieme.Platy by mali byť po upečení svetlé.Každý si to musí odsledovať,lebo každá rúra pečie inač.
  7. Zo zbytku si povykrajajte rôznými formičkami koláčiky.Cesto rozvaľkáme na tenko,tak na 2-3 mm.Cesto pri pečení narastie.Radšej nech je tenšie ako hrubšie,lebo potom koláčiky nemajú pekný tvar.Taktiež ich pečieme na pomastenom plechu.Z cesta mi vyšlo ešte na tri plechy.Netreba ničím potierať.
  8. Salko si uvaríme 2 hodiny a necháme vychladiť.Môžme si ho uvariť vopred.Potom vyšľaháme s maslom a môžme platy plniť
  9. Na dva platy rozdelíme plnku a tretím zakryjeme.
  10. Pokrájame na rezy a jemne pocukrujeme.
  11. Koláčiky tiež po upečení pocukrujeme.
  12. Dobrú chuť!