Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Original názov tohto receptu je "Na jelenej soli".Tento recept je tiež z tých babičkovských.Je z kuchárskej knižky z r. 1948.Po minimalnej úprave je taký ako je napísaný.Je to jemné pečivko a veľmi chutné.Rezy sú lahodné.
15-20 minút príprava |
10 minút na 180 °C |
Postup
- Najsamprv so v mlieku zamiešame salajku.
- Vajcia,cukor a maslo vyšľaháme do peny.
- Ked je vyšľaháne,pridáme mlieko so salajkou,
- a múku.Zmiešame ,
- a na pomúčenej doske vypracujeme hladké cesto.Cesto zabalíme do folie,alebo do mikrotenového sačka a odložíme na 12 hodin do chladničky.Cesta sa urobí dostačne veľa,tak si po odležaní z cesta oddelíme po 300 g 3 kusky.
- Potom každý vyvaľkáme vo veľkosti plechu.Snažte sa tak vaľkať,aby ste mohli v celku preložiť na pomastený plech.S cestom sa veľmi dobré pracuje.To cesto sa vyvaľka na tenko a pri pečení zdvojnásobí svoj obiem.Cesto potom každé popicháme vidličkou a upečieme.Platy by mali byť po upečení svetlé.Každý si to musí odsledovať,lebo každá rúra pečie inač.
- Zo zbytku si povykrajajte rôznými formičkami koláčiky.Cesto rozvaľkáme na tenko,tak na 2-3 mm.Cesto pri pečení narastie.Radšej nech je tenšie ako hrubšie,lebo potom koláčiky nemajú pekný tvar.Taktiež ich pečieme na pomastenom plechu.Z cesta mi vyšlo ešte na tri plechy.Netreba ničím potierať.
- Salko si uvaríme 2 hodiny a necháme vychladiť.Môžme si ho uvariť vopred.Potom vyšľaháme s maslom a môžme platy plniť
- Na dva platy rozdelíme plnku a tretím zakryjeme.
- Pokrájame na rezy a jemne pocukrujeme.
- Koláčiky tiež po upečení pocukrujeme.
- Dobrú chuť!