Salade mechouia - šalát mešuja v mojej úprave (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Recept pochádza z Tunisu, kde sa podáva ako predjedlo alebo kompletné jedlo spolu s Pita chlebom alebo s bagetou. Ide o veľmi známy a populárny pokrm, ktorý sa rozšíril aj do Europy, kde sa často pod podáva ako ľahký letný obed v horúcich dňoch, ale aj ako pohostenie, či na párty. V pôvodnom recepte sa používa nakladaný citron a pridáva sa aj koriandrová vňať. Je to osviežujúce a chutné jedlo.

4
porcie
20+1 hodina minút
príprava
10 minút
na 100/220 °C

Suroviny

Postup

  1. Paradajky, papriky umyjeme, osušíme, cibuľu a cesnak ošúpeme.
  2. Paradajky, papriky a cibuľu ugrilujeme na grile z každej strany. Ja som zeleninu grilovala v elektrickej trúbe.
  3. Cesnak vyberieme skôr, aby sa nespálil, aj cibuľu. Medzitým si pokrájame na asi 1 cm hrubé kúsky stonkový zeller.
  4. Z citrona vytlačíme šťavu, odložíme bokom a pokrájame na malé kúsky nakladaný citron aj s kôrou a dužinou, pridáme k zelleru.
  5. Ugrilované papriky a papriky necháme vychladnúť v mise pod foliou, aby sa zaparili a potom ich ošúpeme.
  6. Všetku zeleninu posekáme na drobno a dáme do šalátovej misy aj s posekanou petržlenovou vňaťou, posekanou koriandrovou vňaťou, na drobno pokrájaným cesnakom,cibuľou, stonkovým zellerom, citronom, z paradajok semienka neodstraňujeme a dobre premiešame.
  7. Pridáme odkôstkované olivy a posekané kapary.
  8. Uvarené vajcia na tvrdo olúpeme a pokrájame na 1/8-iny. Tuniaka scedíme z oleja a vidličkou rozdelíme na malé kúsky. Do oleja z tuniaka pridáme citronovú šťavu, mletú rascu, soľ, rozšľaháme a primiešame k šalátovej zmesi. Na šalát do stredu naaranžujeme tuniaka, ktorého obložíme osminkami vajec, dáme aspoň na 1 hodinu vychladiť do chladničky a môžeme servírovať s Pita chlebom alebo s bagetou. Tento šalát si môžeme pripraviť aj vopred, pokiaľ ho budeme podávať na párty.
  9. pridávam další obrázok.