Salade mechouia - šalát mešuja v mojej úprave (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Recept pochádza z Tunisu, kde sa podáva ako predjedlo alebo kompletné jedlo spolu s Pita chlebom alebo s bagetou. Ide o veľmi známy a populárny pokrm, ktorý sa rozšíril aj do Europy, kde sa často pod podáva ako ľahký letný obed v horúcich dňoch, ale aj ako pohostenie, či na párty. V pôvodnom recepte sa používa nakladaný citron a pridáva sa aj koriandrová vňať. Je to osviežujúce a chutné jedlo.
4 porcie |
20+1 hodina minút príprava |
10 minút na 100/220 °C |
Postup
- Paradajky, papriky umyjeme, osušíme, cibuľu a cesnak ošúpeme.
- Paradajky, papriky a cibuľu ugrilujeme na grile z každej strany. Ja som zeleninu grilovala v elektrickej trúbe.
- Cesnak vyberieme skôr, aby sa nespálil, aj cibuľu. Medzitým si pokrájame na asi 1 cm hrubé kúsky stonkový zeller.
- Z citrona vytlačíme šťavu, odložíme bokom a pokrájame na malé kúsky nakladaný citron aj s kôrou a dužinou, pridáme k zelleru.
- Ugrilované papriky a papriky necháme vychladnúť v mise pod foliou, aby sa zaparili a potom ich ošúpeme.
- Všetku zeleninu posekáme na drobno a dáme do šalátovej misy aj s posekanou petržlenovou vňaťou, posekanou koriandrovou vňaťou, na drobno pokrájaným cesnakom,cibuľou, stonkovým zellerom, citronom, z paradajok semienka neodstraňujeme a dobre premiešame.
- Pridáme odkôstkované olivy a posekané kapary.
- Uvarené vajcia na tvrdo olúpeme a pokrájame na 1/8-iny. Tuniaka scedíme z oleja a vidličkou rozdelíme na malé kúsky. Do oleja z tuniaka pridáme citronovú šťavu, mletú rascu, soľ, rozšľaháme a primiešame k šalátovej zmesi. Na šalát do stredu naaranžujeme tuniaka, ktorého obložíme osminkami vajec, dáme aspoň na 1 hodinu vychladiť do chladničky a môžeme servírovať s Pita chlebom alebo s bagetou. Tento šalát si môžeme pripraviť aj vopred, pokiaľ ho budeme podávať na párty.
- pridávam další obrázok.