Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Asi by som bez roboty nedokázala žiť. Takže už zase túžba po pečení sa objavila a upiekla
som vynikajúce sadlové
pagáčiky. Sú krehké z vnútra a chrumkavé na povrchu.
40 porcií |
60 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv som si odblanila a pomlela sadlo.
- Kešu oriešky som nakrájala nožom na drobné kúsky.
- Sadlo som rozdelila na 2 časti. 100g čistého sadla som si odložila bokom do cesta. Ďalšiu časť sadla teda 200 g som spracovala s múkou a odložila som ho do chladničky stuhnúť.
- Do vlažného mlieka som nadrobila droždie a posypala som ho cukrom a múkou, nechala som vykysnúť.
- Na pracovnú dosku som preosiala hladkú múku. Pridala som soľ, vajce, smotanu, sadlo, víno, ocot a spolu s kváskom som zmiesila cesto. Na prípravu cesta som použila čisté sadlo, ktoré nebolo zmiesené s múkou.
- Cesto som poriadne vypracovala.
- Rozvaľkala som ho na obdĺžnik.
- Vybrala som odložené sadlo zmiesené s múkou z chladničky a natrela som rovnomerne na cesto.
- Na sadlo som nasypala rovnomerne strúhaný údený syr.
- A začala som prvé prekladanie cesta z hora do stredu, od spodu do stredu
- Dokončila som preložením cesta a ľava do prava a z prava do ľava. Cesto som zakryla kuchynskou útierkou a nechala kysnúť 20 min.
- Keď uplynula doba 20 min. cesto som prevrátila hlavou nadol, prevaľkala a prekladala opačne. Z prava do ľava, z ľava do prava, od spodu do stredu a od vrchu nadol.Cesto som zakryla a nechala odpočívať 20 min.
- Tretie preloženie. Cesto som opäť prevrátila hore nohami, rozvaľkala a ukladala do tvaru trojuholníka. Od vrchu som uložila to tvaru trojuholníka, priložila od spodu do stredu a z ľava do prava a potom z prava do ľava. Nechala som postáť 20 min.
- Po 20 min. som cesto obrátila hore nohami, rozvaľkala a urobila mriežku.
- Vykrajovala som pagáčiky. Ale ako vidieť na obrázku pagáčiky sú nízke po vykrojení, ja ich zoberiem medzi dve dlane a krúživým pohybom ich ťahám smerom hore. a preto som tak pekne vysoké.
- Všetky pagáčiky som natrela rozšľahaným vajcom ešte na pracovnej doske a to preto, aby pri pečení krásne naskočili.
- Posypala kešu orieškami.
- Až potom som ich uložila na plech. Trúbu som zapla až vtedy, keď ich mám pripravené´na plechu. Pokiaľ sa trúba zohreje na 180 st. akurátne podkysnú.
- Pagáčiky sa piekli 20 min.
- Prajem vám dobrú chuť.