Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Asi by som bez roboty nedokázala žiť. Takže už zase túžba po pečení sa objavila a upiekla som vynikajúce sadlové pagáčiky. Sú krehké z vnútra a chrumkavé na povrchu.

40
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si odblanila a pomlela sadlo.
  2. Kešu oriešky som nakrájala nožom na drobné kúsky.
  3. Sadlo som rozdelila na 2 časti. 100g čistého sadla som si odložila bokom do cesta. Ďalšiu časť sadla teda 200 g som spracovala s múkou a odložila som ho do chladničky stuhnúť.
  4. Do vlažného mlieka som nadrobila droždie a posypala som ho cukrom a múkou, nechala som vykysnúť.
  5. Na pracovnú dosku som preosiala hladkú múku. Pridala som soľ, vajce, smotanu, sadlo, víno, ocot a spolu s kváskom som zmiesila cesto. Na prípravu cesta som použila čisté sadlo, ktoré nebolo zmiesené s múkou.
  6. Cesto som poriadne vypracovala.
  7. Rozvaľkala som ho na obdĺžnik.
  8. Vybrala som odložené sadlo zmiesené s múkou z chladničky a natrela som rovnomerne na cesto.
  9. Na sadlo som nasypala rovnomerne strúhaný údený syr.
  10. A začala som prvé prekladanie cesta z hora do stredu, od spodu do stredu
  11. Dokončila som preložením cesta a ľava do prava a z prava do ľava. Cesto som zakryla kuchynskou útierkou a nechala kysnúť 20 min.
  12. Keď uplynula doba 20 min. cesto som prevrátila hlavou nadol, prevaľkala a prekladala opačne. Z prava do ľava, z ľava do prava, od spodu do stredu a od vrchu nadol.Cesto som zakryla a nechala odpočívať 20 min.
  13. Tretie preloženie. Cesto som opäť prevrátila hore nohami, rozvaľkala a ukladala do tvaru trojuholníka. Od vrchu som uložila to tvaru trojuholníka, priložila od spodu do stredu a z ľava do prava a potom z prava do ľava. Nechala som postáť 20 min.
  14. Po 20 min. som cesto obrátila hore nohami, rozvaľkala a urobila mriežku.
  15. Vykrajovala som pagáčiky. Ale ako vidieť na obrázku pagáčiky sú nízke po vykrojení, ja ich zoberiem medzi dve dlane a krúživým pohybom ich ťahám smerom hore. a preto som tak pekne vysoké.
  16. Všetky pagáčiky som natrela rozšľahaným vajcom ešte na pracovnej doske a to preto, aby pri pečení krásne naskočili.
  17. Posypala kešu orieškami.
  18. Až potom som ich uložila na plech. Trúbu som zapla až vtedy, keď ich mám pripravené´na plechu. Pokiaľ sa trúba zohreje na 180 st. akurátne podkysnú.
  19. Pagáčiky sa piekli 20 min.
  20. Prajem vám dobrú chuť.