Sacherova torta z Viedne

Autor receptu: nelajsia

Recept mám od kamarátky z Viedne, myslím, že je lepšia ako originál...glazúra sa varí, nedáva sa hotová poleva...a IBA marhuľový lekvár- jedenkrát prekrojiť a naplniť, potrieť aj vrch pod glazúrou.

8-10
porcií
35 minút
príprava
55-60 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Maslo, cukor a žĺtky vymiešame do peny, pridáme čokoládu, ktorú sme roztopili vo vodnom kúpeli(nie horúcu), vymiešame.
  2. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, vmiešame do cesta striedavo s múkou, v ktorej sme rozmiešali prášok do pečiva.
  3. Formu na tortu vymastíme a vysypeme hrubou múkou, nalejeme cesto a upečieme pri 170°C 55-60 min. Tortu vyklopíme na zľahka pomúčenú dosku vrchom nadol- vyrovná sa povrch a ľahšie sa nanáša glazúra. Otočíme a vychladnutú tortu prekrojíme jedenkrát, naplníme horúcim marhuľovým lekvárom.
  4. Glazúra: uvaríme cukor s vodou,čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a pridáme k uvarenému sirupu - nesmie byť ani horúci, ani studený. Taký, aby sme ho zniesli na perách. :-))) Glazúrou polejeme celú tortu. Neodmysliteľne k nej patrí aj ozdoba zo šľahačky.