Ryžový pilaf
Ryžový pilaf
Autor receptu: ryzasos
Je to ryžový pokrm, ktorého história siaha až do Perzie. Na rozdiel od klasickej, ochutenej ryže sa pilaf varí vo vývare a môže sa
podávať ako samostatné jedlo, alebo ako netradičnejšia príloha.* U nás sme zvykli jesť ako prílohu len dusenú ryžu. Ale máte
chuť vyskúšať niečo nové, poďte do toho.
4 porcie |
5 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Hrozienka zalejte horúcou vodou a nechajte aspoň 10 minút napučať. Potom ich sceďte.
- Ryžu premyte pod tečúcou vodou a nechajte odkvapkať. Vo väčšej panvici/hrnci rozohrejte olej, pridajte cibuľu a na miernom plameni restujte, kým cibuľa nezhnedne.
- Potom pridajte cesnak, nechajte ho prevoňať, a pridajte škoricu, klinčeky, kurkumu a rímsku rascu. Dobre premiešajte a pridajte aj ryžu. Restujte za občasného miešania približne 2-3 minúty. Pridajte aj soľ a korenie.
- Nakoniec podlejte teplým vývarom, nechajte zovrieť, prikryte pokrievkou a duste 10 minút. Potom panvicu odstavte a nechajte ešte ďalších 10 minút odpočinúť.
- Mandle nasekajte nahrubo a opečte na suchej panvici.
- Odpočinutú ryžu potom premiešajte, pridajte do nej nasekanú petržlenovú vňať, hrozienka aj mandle. Dobre premiešajte a môžete podávať.