Ryžový nákyp
Autor receptu: nofretete
Raz prišiel môj muž z roboty a keď pozrel do hrncov čo je na obed, tak zvolal: Ježíííš, ty si robila ryžový nákyp, ten z duše nenávidím. Keď ho začal po polievke jesť, lebo bol hladný jak vlk, tak vypleštil na mňa oči a s plnou pusou vraví: tak tento môžeš robiť, tento je fakt dobrý.
Odvtedy ho robievam často.
6 porcií |
40 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- z 3/4 litra mlieka, 5 dkg masla, 5 dkg cukru a 20 dkg ryže uvaríme do mäkka kašu a necháme ju vychladnúť. Kým to chladne, pripravíme si plnku. Spolu do peny vymiešame 6 dkg masla, 8 dkg cukru a 3 žĺtka. A potom pridáme citrónovú kôru, vanilkový cukor, vychladnutú ryžovú kašu a sneh z 3 bielkov.
- Do toho primiešame pokrájané ovocie (ja dávam 7 dl marhuľovú zaváraninu). Menší pekáč si vymastím maslom a vysypem strúhankou. Pečiem skoro 60 minút na 180 °C.