Ryžový nákyp

Autor receptu: matus113

Klasická pochúťka pre deti i dospelých, nielen ako dezert ale i hlavné jedlo.

4-5
porcie
90 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Dva poháre ryže umyjeme pod vlažnou vodou. Dáme do hrnca. Osolíme a pridáme lyžicu práškového cukru. Zalejeme mliekom a vodou v pomere - raz toľko tekutiny ako ryže. Dáme variť na platňu a necháme ryžu rozvariť.
  2. Varíme na miernom ohni a občas premiešame, aby nám neprihorela. Zapekaciu misu potrieme maslom a vysypeme strúhankou. Zmiešame dokopy 3 žĺtka, polovicu masla a 3 lyžice práškového cukru na zmes. Všetko vymiešame.
  3. Z bielka si vymixujeme sneh. Uvarenú ryžu zmiešame so zmesou a snehom. Polovicu ryže dáme do zapekacej misy. Pridáme zavárané broskyne alebo marhule a pridáme zvyšnú ryžu.
  4. Dáme piecť na 180 stupňov na 45 minút. Nakoniec zasypeme škoricovým cukrom.