Ryžový nákyp
Autor receptu: bambulkaadka
Milované sladké jedlo od mojej maminky :)
5-6 porcií |
30 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Ryžu umyjeme, nasypeme do mlieka, osolíme štipkou soli a uvaríme do mäkka. Maslo, cukor a žĺtky dobre vymiešame a primiešame do vychladenej ryže. Z bielkov vymiešame tuhý sneh a zľahka ho primiešame do ryže. Nakoniec pridáme ovocie podľa chuti. Ja mám najradšej doma zavárané marhule alebo čerešne.
- Všetko vylejeme do maslom vymastenej a strúhankou vysypanej misy a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 1/2 hodiny, kým sa nám na vrchu nezačne nákyp zapekať do zlato-hneda.
- Ryžový nákyp zvyčajne zalievajú šťavou z ovocia, aby nebol suchý. Ja to však zaliate nemám rada, ale nákyp podľa tohto receptu je šťavnatý a veľmi chutný.. samozrejme to záleží od toho ako dlho ho necháte piecť...
Prajem dobrú chuť :) :)