Ryžový nákyp

Autor receptu: bambulkaadka

Milované sladké jedlo od mojej maminky :)

5-6
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ryžu umyjeme, nasypeme do mlieka, osolíme štipkou soli a uvaríme do mäkka. Maslo, cukor a žĺtky dobre vymiešame a primiešame do vychladenej ryže. Z bielkov vymiešame tuhý sneh a zľahka ho primiešame do ryže. Nakoniec pridáme ovocie podľa chuti. Ja mám najradšej doma zavárané marhule alebo čerešne.
  2. Všetko vylejeme do maslom vymastenej a strúhankou vysypanej misy a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 1/2 hodiny, kým sa nám na vrchu nezačne nákyp zapekať do zlato-hneda.
  3. Ryžový nákyp zvyčajne zalievajú šťavou z ovocia, aby nebol suchý. Ja to však zaliate nemám rada, ale nákyp podľa tohto receptu je šťavnatý a veľmi chutný.. samozrejme to záleží od toho ako dlho ho necháte piecť... Prajem dobrú chuť :) :)