Ryžový nákyp s marhuľami a mandľami (fotorecept)
Autor receptu: tinca
Prišli mi pod ruku marhule a vtedy som si spomenula, že som dávno nerobila toto jedlo, ktoré je veľmi chutné. Ak ste na sladké, tak vyskúšajte.
6-8 porcií |
20 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si potrebné suroviny k receptu.
- Ryžu uvaríme v mlieku, trošku ho osolíme a necháme ju vychladnúť.
- Vymiešame si žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom. Do nich zapracujeme rozpustené maslo. Vmiešame to do vychladnutej ryže.
- Vyšľaháme si sneh z bielkov, pridáme do tejto masy, primiešame hrozienka.
- Sklenenú misu /jenskú okrúhlu/ vytrieme maslom, vysypeme strúhankou a vylejeme do nej polovicu ryžovej masy. Na ňu poukladáme marhuľový kompót bez šťavy. Zakryjeme druhou polovicou ryžovej masy a vrch posypeme mandľovými lupeňmi. Pečieme 45 min. pri 180 st.C dozlatista. Môžeme piecť aj v tortovej forme. RADA: počítajte s tým,že nákyp riadne narastie, tak radšej vyššiu misu. Po upečení mal na výšku cca 10-12 cm.
- Ozdobíme marhuľou a prelejeme šťavou z kompótu, alebo sirupom,ktorý máme v obľube. Želám dobrú chuť!