Ryžový nákyp s kakaom a jablkami (fotorecept)

Autor receptu: veronika1984

Ryžový nákyp patrí k jedlám, ktoré sa školskej jedálni podarilo mi znechutiť. Prednedávnom mi mama vnúkla nápad, že snáď keď si ho pripravím sama, možno mi aj zachutí. Našla som si "nie klasický" recept vo Veľkej slovenskej kuchárke a takto to dopadlo ...

4-5
porcie
20 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Prebranú ryžu sparíme vriacou vodou, dobre premyjeme studenou vodou, opäť zalejeme vriacou vodou (tých 2,5 dl) a pomaly za častého miešania varíme.
  2. Keď ryža začne hustnúť, prilejeme mlieko, trochu osolíme a varíme domäkka.
  3. Ďalej ryžu nevaríme. Pridáme maslo, cukor, vanilínový cukor, kakao a postrúhanú citrónovú kôru. Zmes premiešame a necháme trochu vychladnúť.
  4. Pridáme žĺtky a tuhý sneh.
  5. Jablká nakrájame na tenké plátky.
  6. Formu na pečenie (25 x 25 cm) vymastíme a vysypeme strúhankou.
  7. Do formy nalejeme polovicu ryžovej zmesi. Poukladáme jablká, posypeme cukrom (netreba).
  8. Na jablká vylejeme druhú polovicu ryže a ...
  9. pečieme pri 180°C asi 45 minút (sledujeme povrch nákypu).
  10. Nákyp podávame teplý a vrch môžeme posypať práškovým alebo vanilínovým cukrom. Dobrú chuť.