Ryžový nákyp pre každého

Autor receptu: skockostraka

Tento ryžový nákyp môže naozaj každý, aj celiatici. Je ho akurát aj na mlsanie aj na poriadny obed, pri ktorom sa naozaj najete. Príprava nieje práve najkratšia, ale ako sa hovorí: Práca chvatná málo platná! Tento nákyp som si obľúbil a robím ho od 7 rokov. 1. krát som si hovoril, či je možné, aby mi vlastné jedlo tak chutilo, veď posúďte sami.

3
porcie
15 minút
príprava
60 minút
na 150 °C

Postup

  1. Zohrejeme mlieko v hrnci a pridáme do neho štipku soli. Varíme ho pod pokrievkou a keď je teplé, tak do neho pridáme ryžu. Keď ryža vsiakne všetko mlieko, dáme ho vonku vychladnúť (tento nákyp nerobím v lete) =)).
  2. Keď ryža vychladne, primiešame do nej 2 balíčky vanilkového cukru a 3 žĺtka. Dobre zmiešame a rozdelíme si približne na 2 polovice. Väčšiu dáme na spodok, prekryjeme ovocím (mám osvedčené najmä broskyne) a na vrch dáme opäť ryžu.
  3. Keď toto všetko máme spravené, môžeme to šupnúť do predhriatej rúry na 150 stupňov na cca 12min. Budete vedieť, kedy to máte vytiahnuť podľ toho, že vrchná časť ryže sa bude chytať dohneda.
  4. Keď je nákyp cca 8 minút v rúre, začneme šľahať sneh. Čím viac, tým lepšie a nech drží. Trebárs takto↓ ↓ ↓
  5. Potom sneh natrieme na nákyp a môžete si tam pokresliť čo chcete. Potom si ho dajte späť do rúry aj so snehom, nech sa trochu zapečie a môžete si ho dozdobiť, ako chcete, trebárs tak, ako ja ↓ ↓ ↓
  6. No a po robote sa môžem pustiť do jedla a pochutiť si. Aj VÁM dobrú chuť! skockostraka