Ryžový nákyp pod snehovou čapicou (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Nákyp robím ako hlavné jedlo, aj napriek tomu , že niekto ho uznáva ako dezert.
8 porcií |
45 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Do rozpusteného kúska masla pridáme umytú ryžu, premiešame, zalejeme vodou len po okraj ryže, pridáme štipku soli a dusíme kým sa vyparí voda, dolejeme mliekom, pridáme kryštálový cukor a dusíme do mäkka
- práškový cukor, zmäknuté maslo a žĺtka vymiešame
- pridáme do udusenej ryže, premiešame
- polovicu ochutenej ryže dáme do vymasteného pekáča, poukladáme kompótové ovocie, ja som zvolila domáce hrušky, posypeme škoricovým cukrom a prikryjeme druhou polovicou ryže, prikryjeme alobalom a dáme zapiecť na 20 minút
- z bielkov vyšľaháme "tuhú čapicu" a prikryjeme ňou nákyp ozdobíme grankom
- dopečieme do zlatista, nakrájame na kocky, podávame s kompótom a poliaty šťavou